Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.5.13 / dotaz č. 40092
Dobrý den,

chtěl bych vás požádal o osobní konzultaci k zamýšlené stavbě RD. Rád bych získal přehled a doporučení o níže uvedených oblastech před tím, než přide na řadu projekt:


- konstrukce obvodového zdiva a izolace

- systémy vypápění (podlahové) + TUV - solární, TČ, plyn

- rekuperace

- doporučení na projektanty nízkoenergetických staveb v ČB

- možnosti napojení krbové vložky na topení (TUV)

Moje vize je přízemní dům v nízkoenergetickém standardu, svépomocí.
Dobrý den,
Děkujeme za Váš zájem o energetické poradenství.

Běžným řešením obvodové konstrukce je nosné zdivo doplněné o zateplovací systém. Toto řešení umožňuje návrh a provedení obálky budovy v širokém rozmezí tepelně technických vlastností. Nosná část by měla kromě statické úlohy zajistit i dostatečnou tepelnou akumulaci. Tepelná izolace zase hodnotu součinitele prostupu tepla alespoň na úrovni doporučených normových hodnot, které odpovídají nákladově optimální úrovni.
Systém vytápění obecně doporučujeme provést jako teplovodní nízkoteplotní, aby bylo možno do systému zapojit zdroje jako je tepelné čerpadlo, solární termika nebo kondenzační kotle. Pro tyto systémy je podlahové vytápění obzvlášť vhodné.
Rekuperace (zpětné získávání tepla z odpadního vzduchu při řízeném větrání) přispívá zejména ke komfortu bydlení, kdy je zajištěno v každém okamžiku dostatečné vyvětrání domu.
Zapojení krbové vložky do otopného systému má svoje pravidla podobná zapojení kotle. Důležitý je poměr výkonu vysálaný do prostoru k výkonu předanému do teplovodní vložky. Ke správnému návrhu je proto nutný podrobný výpočet tepelných ztrát jednotlivých místností v domě.
Doporučujeme objednat se u nás na bezplatné lince 800 38 38 38 k osobní konzultaci, která je pro Vás zdarma a kde Vám energetický poradce zodpoví i ostatní Vaše dotazy.

Těšíme se na Vaši návštěvu. S pozdravem

Z. Krejčí