Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.5.13 / dotaz č. 40102
Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o informaci.Vlastním podíl družstva (řadový domek Dvouletky). Se souhlasem družstva jsem se odpojil od centrálního vytápění a zřídil jsem si vlastní kondenzační plynový kotel.
Jsme řada patnácti domků, máme vlastní vchod, nemáme žádné společné prostory, jako u bytového domu, přesto na nás družstvo požaduje platbu za topení, podle vyhlášky 372/2001 Sb. Je jednání družstva oprávněné,vztahuje se tato vyhláška i na nás?
Děkuji za odpověď.
Vážený pane, děkujeme za váš dotaz.

Pokud je dodávka tepla měřena pro celou řadu domů dohromady, pak vám družstvo může účtovat náklady na tzv. základní složku vytápění. Obvykle je to 40% celkových nákladů (pokud jste se ve družstvu nedohodli jinak). Tato složka se rozpočítává podle podlahové plochy.
Postup družstva je oprávněný, vyhl. 372/2001 Sb. uvádí v §6 odst 2: Na byty a nebytové prostory odpojené od vnitřního rozvodu vytápění rozúčtovává vlastník základní složku nákladů podle § 4 odst. 2; na byty a nebytové prostory odpojené od vnitřního rozvodu teplé užitkové vody rozúčtovává vlastník základní složku nákladů podle § 5 odst. 3.

Smyslem tohoto ustanovení je zajistit, že na nákladech na vytápění se podílí každý byt, bez ohledu na to, jak topí. Pokud topíte na nižší teplotu než vaši sousedé, část tepla z jejich bytů vyhřívá váš byt. Rovněž pokud vaším bytem prochází rozvody topné vody, přispívá to k vytápění bytu. Tato situace je výraznější v bytových domech, kde je vyzkoušeno, že i když některý byt má vypnuté topení, teplota v něm neklesne pod 14 - 16 °C, protože ho vytápí sousední byty a stoupačky. Ve vašem případě (řadový dům) je to trochu jinak, nicméně vyhláška stanovuje vaši povinnost platit základní složku celkem jasně.

Řešením by bylo pouze to, že každý byt bude mít vlastní měření tepla a zaplatí skutečně jen to, co spotřeboval. Ve vašem případě by to nemuselo být tak složité, nicméně s tím musí souhlasit všechny byty.

Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk