Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.5.13 / dotaz č. 40161
Děkuji za odpověď na dotaz 40095.
Sklep je nad úrovní terénu. Asi by bylo vhodnější zateplit sokl, ale je kamenný.
Tloušťku polystyrénu jsem zvolil z důvodu otvírání okének, s izolací je horní část zároveň. Zateplení obvodových stěn sklepa je z hlediska nevytápění sklepa tedy zbytečné?
Mám pouze obavu z tepelných mostů soklu. Obvodové zdivo není zatepleno. Plná cihla 45 cm. plastová okna.
Dům je postaven na pískovcových naplaveninách na kopci. Takže největší problém mi dělá rosení kamene v chladnějších prostorách sklepa. Sklep provětrávám celodenně od jara do podzimu.
Chtěl bych Vás požádat o doplňující dotaz
V rohové místnosti sklepa, nejchladnější
jsou pozůstatky srážení v rohu místnosti.
Pomůže mi zateplení stropu v této části proti případnému srážení vlhkosti u stropu, samozdřejmě po sanaci? Důvodem bylo pravděpodobně pronikání chladu prasklým okénkem do místnosti. Děkuji za odpověď
Přeji dobrý den a děkuji za Váš následný dotaz. Prostup tepla stěnou je podmíněn tepelným rozdílem mezi vnitřním prostorem a vnějším prostředím. Protože sklep není vytápěn, je mezi prostorem sklepa a vnějším prostředím minimální teplotní rozdíl a proto i minimální prostup tepla. Teplo se do sklepa dostává jednak přiváděným venkovním vzduchem, dále pak průnikem podlahou bytu. Tepelně-izolační vlastnosti podlahy plánujete vylepšit dodatečnou tepelnou izolací stropu sklepa polystyrenem. Tím se množství tepla pronikajícího do sklepa významně sníží. Další množství tepla, výrazně menší, může pronikat obvodovou stěnou směrem dolů do soklu. Za těchto podmínek tepelná izolace soklu nepřinese žádoucí snížení spotřeby tepla na vytápění.
Rosení kamenného soklu v prostorách sklepa je způsobeno tím, že povrchová teplota soklu je nižší než rosný bod vodních par v přiváděném vzduchu. Kámen má dále velkou tepelnou setrvačnost a zachovává si teplotu úměrnou noční době i přes den, kdy je teplota vzduchu již vyšší a tím také obsah vodní páry. Zateplení stropu by mohlo potíže s kondenzací částečně odstranit.
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk