Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.5.13 / dotaz č. 40201
Dobrý den, bydlíme v cca 100 let starém přízemním domě. Střecha a interiéry prošly rekonstrukcí a nyní řešíme zateplení. Dům má cca 90cm tlusté obvodové zdi z cihel a občas i kamene. V zimě jsou stěny domu zevnitř hodně studené a vytápění domu (plyn) je finančně náročné. Řeším variantu odvětrané fasády s minerální vatou (cc 10cm), aby dům více dýchal. Nevím, jestli vůbec dává smysl zateplení takto tlusté zdi.Existuje ještě jiné řešení? Předem děkuji za jakékoliv informace.
Vážený pane,
zateplení smysl má; pokud je stěna z kamene nebo plných cihel tak je v podstatě téměř jedno jak je silná. Při tloušťce několik metrů sice může mít docela dobrou hodnotu součinitele prostupu tepla, ale výrazné tepelné mosty do základů, okolo oken a nahoře na půdu to stejně zkazí. Pořádné venkovní zateplení je asi jediná rozumná metoda jak snížit spotřerbu energie na vytápění. Ta odvětraná fasáda s minerální vatou je celkem dobré řešení pokud není jisté zda mají ty stěny dobrou hydroizolaci (u těchto starých domů zpravidla nemají). Ta tloušťka by ale měla být větší, vlastně nejvíc kolik to půjde s ohledem na přesah střechy a další omezení. V každém případě použijte vatu co nejlepších vlastnostyí s hodnotou tepelné vodivosti pokud možno pod 0,033 (např. http://stavebniny.baushop.cz/archiv/soubor/knauf-naturoll-lrr-033-technicky-list nebo http://www.isover.cz/isover-unirol-profi) Vůbec nejnižší tepelnou vodivost má Isover MULTIMAX 30 http://www.isover.cz/isover-multimax-30 , to je ale už asi příliš drahé řešení). Také by bylo dobré snížit tepelné ztráty směrem dolů. Pokud má dům sokl tak jej izolovat také, pokud ne tak izolovat základy extrudovaným polystyrénem. Pro nějakou konkrétní radu by ale bylo třeba mít více informací (podívejte se nicméně na http://www.tzb-info.cz/4470-tepelna-izolace-soklu-univerzalni-reseni-pro-jednovrstve-i-vicevrstve-steny, http://www.isover.cz/data/files/styrodur-izolace-suterenu-205.pdf), možná tam najdete tam nějakou inspiraci). U takhle silných stěn je výrazný tepelný most i na jejich horní straně, tam je také třeba horní stranu zdí izolovat- nejlépe v součinnosti s izolací podkroví respektive podlahy půdy.
Jako levnější a méně vzhled domu měníci alternativa k odvětrané fasádě lze uvažovat o kontaktním zateplení s pěnovým polystyrenem (nejlépe šedý typ v tloušťce alespoň 16cm) . Je to ale možné jen když jsou ty stěny suché t.j. hydroizolace je funkční a nevzlíná do stěn žádná voda ze základů.
Zateplování takhle starých domů je vždycky trochu problematické, nejlepší by bylo kdybyste si nechal na to zateplení udělat pořádný projekt jemuž by předcházelo podrobné posouzení stavu budovy z hlediska vlhkosti a tepelných mostů.

S pozdravem Mgr.F.Macholda a K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk