Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.5.13 / dotaz č. 40209
Dobrý den,
rád bych upravil tloušťku stěn starého domku v dosud neobývaných podkrovních (1.a 2. poschodí) prostorech z původních 30 na 45 cm. Jedná se o zdi z plných cihel a zajímá mne, zda je možné dozdívku provést kontaktně tvárnicemi typu Porfix, Ytong... Stěny jsou severní a tak bych rád využil i tepelně izolačních vlastností těchto materiálů. Zateplování pomocí vaty a sádrokartonu bych se rád vyhnul i s ohledem na to, že jsem si přečetl mnoho varovných článků (kondenzace vlhkosti do vaty...). Zajímá mne, zda nemůže vzniknout nějaký problém podobného charakteru i v mém případě. Děkuji
Vážený pane,
pokud se jedná o dozdívku na vnitřní straně straně stěn, tak tvárnice typu Porfix nebo Ytong moc vhodné nejsou právě proto, že jde o materiály s otevřenými póry jimiž bude do chladné vnější stěny procházet vodní pára obsažená ve vzduchu a kondenzovat tam. Na vnitřní izolace jsou lepší materiály nepropustné (difuzně uzavřené) jako je například pěnový polystyrén. Obecně platí, že vnitřní izolace je vždy problematická, protože na jejích okrajích se stýká studená vnější stěna, která má teplotu pod rosným bodem s vnitřním vzduchem a dochází tam ke kondenzaci vlhkosti. V poslední době se na trhu objevily materiály přímo určené pro vnitřní izolace, které údajně dokážou odvádět zkondenzovanou vlhkost kapilárními silami ze stěny na povrch (http://stavba.tzb-info.cz/vlhkost-a-kondenzace-v-konstrukcich/6284-kapilarne-aktivni-materialy-a-jejich-vyuziti-ve-stavebnictvi-pri-odstranovani-vlhkosti-a-tepelne-izolaci-stavebnich-konstrukci , http://stavba.tzb-info.cz/zateplovaci-systemy/8133-problematika-kapilarne-aktivniho-systemu-vnitrniho-zatepleni-starsich-budov).Zatím s tím ale nejsou dlouhodobější zkušenosti.
Bez podrobné znalosti toho jak ten dům vypadá, nelze posoudit jaké problémy tam mohou vzniknout; je třeba to podrobně prozkoumat na místě a teprve na základě toho rozhodnout zda a jak to lze realizovat. Zkuste se obrátit na středisko EKIS (https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS) ve vaší blízkosti, vezměte sebou plány domu a zkonzultujte to s nimi, případně ať se na to přijdou podívat přímo k vám.

S pozdravem Mgr.F.Macholda a K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk