Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.6.13 / dotaz č. 40299
Dobry den,opravuji RD z 30 let a prosim Vas o rady.Prizemi je z palene cihly 45 cm,ale v podkrovi jsou jeden stit a metrova nadezdivka na ktere lezi pozednice z cihly 15 cm.Druhy stit je z casti kde byl vestaveny pokoj z cihly 30 cm a po kraji co jsou sikminy strechy je take jen cihla 15 cm.Udelal jsem novy betonovy strop a ted nevim co s tim zdivem.Myslel jsem ze nadezdivku a stity obezdim 10 cm porfix (sede tvarnice)a mezi dam 16-20 cm mineralni vaty.Vata by z prizdivky pokracovala az mezi krokve a navazala by na zatepleni strechy.Tim chci rict ze bych porfixem nesel az k samotnemu prkenemu vnejsimu zaklopu na kterem je lepenka a eternitove sablony.Na 16-20 cm vaty bych na kriz dal jeste 10 cm vaty,parozabranu a zaklopil sadrosem.Jen nevim jestli parozabranu dat i mezi vatu a porfix.Na cely barak bych casem dal jeste cca 10 cm EPS.Mohl by jste mi prosim rici jestli je toto reseni vubec mozne a nebo navrhnout radsi jine reseni zatepleni.Predem moc dekuji.
Děkujeme za využití internetové poradny MPO EKIS.
Realizace uvedené skladby tj. směrem z interiéru - Porfix tl. 100 mm, minerální vata 160-200 mm, původní štít CP tl. 150 -300 mm je možná. V této skladbě dochází ke kondenzaci vodních par uvnitř sendvičové konstrukce. Tato kondenzace (celoroční bilance) je však aktivní tj. množství zkondenzovaných vodních par je menší než množství vypařených vodních par. Tento rozdíl však není velký a proto doporučuji skladbu doplnit parozábranou za předstěnou z Porfixu tl. 100 mm. Parozábrana by měla být napojena na parozábranu nad SDK.

Při uvažování zateplení štítu z exteriéru EPS fasádním polystyrenem tl. 100 mm doporučuji každopádně doplnit skladbu parozábranou a to hned za předstěnou z Porfixu tl. 100 mm. Tato parozábrana by měla být napojena na parozábranu pod SDK.
Parozábranu nad SDK každopádně dotáhnout až ke zdivu stávajícího štítu.

V příloze mailem zasílám výpočet celoroční bilance kondenzace vodních par v konstrukci a výpočet tepelných odporů a součinitelů prostupu tepla jednotlivých variant skladeb konstrukce. Dále zasílám upravený detail štítu (musíte si pouze domyslet bednění s eternitem místo střešní krytiny Bramac uvedené v detailu).
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk