Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.5.13 / dotaz č. 40311
Dobrý den, zvažujeme, zda si nechat zateplit větší rodinný dům (podlahová plocha kolem 300m2) menší firmou bez dotace z Nová zelená úsporám (100mm polystyren), nebo větší firmou, která dotaci vyřídit umí (120mm polystyren + další úpravy, kterým technicky nerozumím, aby se dosáhlo požadované úspory 55%). Cena jednoduššího zateplení 100mm polystyrénem je i bez dotace o něco málo (desítky tisíc) nižší, než cena zateplení ve vyšším standardu po započtení dotace. Dá se odhadnout, jaký rozdíl bude v energetických úsporách na topení? (V jakém časovém horizontu se vrátí vyšší cena lepšího zateplení?) A může zateplení polystyrenem zvýšit vlhkost domu? Děkuji předem za radu.
Vážená paní,
rozdíl v zateplení 100 mm a 120 mm polystyrenu není velký.
To se týká jak energetických úspor, tak ceny. Doporučil bych vám lépe prozkoumat nabídky obou firem a případně si od levnější firmy nechat udělat nabídku na 120 mm zateplení. Při zvýšení tl. izolantu o 20 mm by náklady neměly být vyšší než cca 25 Kč/m2 fasády - odpovídá to?

Vyřízení dotace by nemělo být složité, vyřízení byste mohla zvládnout sama - není nutné platit za to realizační firmě. Podmínky pro Novou zelenou úsporám nejsou oficiálně zveřejněny, je tedy divné, že firma nabízí splnění těchto podmínek. Pozor: někdy mají žadatelé tendenci úspory zveličovat, aby na úsporu dosáhli. Pokud se však úspora v praxi nedostaví, můžete mít problém v případě kontroly dotace. Taky by bylo hloupé platit firmě za úsporná opatření, která nefungují tak jak slíbili.

Jako uživatel nejspíš vůbec nepoznáte, jestli je dům zateplen 100 mm nebo 120 mm. Rozdíl v úspoře tepla je zanedbatelný, ve srovnání s jinými vlivy (např. jak větráte, na jakou teplotu vytápíte, jak je nastavena regulace vytápění). Při výběru zateplení je ale důležité dát pozor na několik věcí:
1/ Vlhkostní chování konstrukce. Dodavatel by vám měl doložit, že ve zdivu nebude docházet ke kondenzaci (čím silnější zateplení, tím menší riziko).
2/ Zhoršení vysychání zdiva. Pokud zdivo není suché (např. kvůli špatné hydroizolaci, časté u starých domů), pak je zateplení polystyrenem rizikové. Zdivo přes zateplení nemůže vysychat. Před zateplením je nutné provést hydroizolaci a nechat zdivo alespoň 1 rok vyschnout. Pokud to není možné, pak pro zateplení použít zateplovací systém s nízkým difuzním odporem. Může to být minerální vata (s vhodnou omítkou), děrovaný polystyren nebo (pro velmi vlhké zdivo) zateplení s odvětranou mezerou. Vlhké zdivo je zárukou problémů při bydlení.
3/ Kvalita návrhu zateplení. Zateplení prováděné bez projektu je rizikové. Nesprávně vyřešené detaily (zateplení okolo oken, návaznost zateplení na suterén nebo zateplené pod terénem atd.) mohou nakonec udělat víc škody než užitku; řešení problémů "za pochodu" na stavbě je drahé a náročné na čas.
4/ Kvalita provedení. Doporučuji vyžádat si od dodavatelů reference a několik z nich namátkou ověřit. Můžete si tak ušetřit spoustu starostí s nekvalitním dodavatelem.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk