Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.5.13 / dotaz č. 40315
Dobrý den,
pátým rokem rekonstruujeme starý, německý, kamenný dům (dříve používaný k zemědělským účelům). Nyní bychom chtěli realizovat zateplení tohoto domu. Z širokého okolí se na nás valí spousta možností, jak a s jakým materiálem to provést. Obracím se tedy na Vás, zda-li byste mi neporadili, co a jak.
Zateplení stropu horního podlaží jsme vyřešili bez problémů. Na strop, mezi střešní trámy, jsme položili 20 cm minerální vaty Isover.
Potřebovali bychom však poradit se zateplením obvodových stěn. Zdi jsou kamenné, z čediče, cihly se objevují jen u hran a překladů. Tloušťka obvodových zdí je 75 cm, vnitřní nosné zdivo (taktéž z čediče) je 60 cm, příčky cihelné.
Vzhledem k velikosti domu budeme kvůli financím zateplení provádět na etapy. Proto bychom také potřebovali nalézt finančně únosnější metodu...
V celém objektu je podlahové vytápění kombinované s radiátory. Topíme dřevem (krb s dvěma výměníky) a kondenzačním plynovým kotlem.
1) Jaký systém zateplení by byl nejvhodnější? Vlhkostí v domě netrpíme. Vlhkost, která se vyskytovala v místnostech, které leží pod úrovní terénu jsme eliminovali (obkopali dům a vložili hydroizolaci). Nebyl by problém v kontaktním systému?
2) Jaký materiál a jaká tloušťka izolace? Je lepší minerální vlna, oproti polystyrenu? Četl jsem, že čedič má snad ty nejhorší tepelné vlastnosti, kolik cm izolace by bylo nejvhodnější? Určitě, čím více, tím lépe, ale jak by to vypadalo, kdyby obvodová stěna najednou měla metr...
3) V současné době nám nejvíce tepla uniká kolem oken-promrzá ostění kolem rámů oken (okna jsou nová, plastová). Jak nejlépe zabránit těmto tepelným mostům? Chtěli bychom "oříznout" ostění a až po rám okna nalepit izolaci. Bojíme se však, abychom příliš nezasáhli do konstrukce a nedostali se za únosnou hranici cihelné klenby.
4) Do dolního podlaží se zima dostává také podlahou, v některých částech leží podlaha 1.NP i nad terénem. Při vkládání tepelné izolace pod terén se musí nějak speciálně kotvit, popřípadě chránit?
5) Trápí nás problém se střešními (zároveň stropními) vaznými trámy. Na jedné straně domu jsou všechny sice spojené napevno s krokvemi, jsou však téměř celé zabetonovány. Pozednice tam tedy vůbec není. Nevěděli byste, jak co nejlépe zabránit srážení vlhkosti v tomto místě, aby dřevo v betonu nehnilo?

Mnohokrát děkuji za jakoukoli odpověď
Vážený pane,
Podle toho co o domě píšete tak asi hlavním problémemu budou finance. Bylo by proto dobré, kdybyste na to zateplení mohl dostat nejakou dotaci. Sledujte stránky programu Nová zelená úsporám (pokud tak již nečiníte). Zatím je už známa přibližná výše dotace , ale definitivní přesné podmínky vyhlásí ministerstvo životního prostředí až během června
Zatím snad platí, že na zateplení rodinných domů měly jít zhruba 1,4 miliardy korun a budou vypsány 3 úrovně dotací:
dotace 25 % - podmínkou je snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 40 %,
dotace 35 % - podmínkou je snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 50 %,
dotace 50 % - podmínkou je snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 60 %.

Pokud jde o vaše otázky:
1) Jaký systém zateplení by byl nejvhodnější? Na stěnách kde OPRAVDU není problém se vzlínáním vlhkosti ze základů by asi optimální bylo použít kontaktní tepelnou izolaci s šedým pěnovým polystyrenem.Správně odhadujete, že "čím více, tím lépe", nicméně lze odhadnout, že by to mělo být minimálně asi 18cm a možná i víc. Je tam problém s tepelnými mosty směrem do základů; je téměř nemožné je odstarnit a bude tedy třeba tento únik tepla vykompenzovat použitím lepší izolace na ostatních plochách obálky budovy.

2) Tam kde je mírné vzlínání vlhkosti by možná bylo možné použít speciálně děrované desky Baumit open reflect
(http://www.baumit.cz/front_content.php?idart=11278, video http://www.youtube.com/watch?v=q2XNa_sDt78) případně i provětrávanou fasádu (http://www.isover.cz/provetravane-fasady-z-pohledu-tepelne-izolace,
(názorně je postup na videu http://www.youtube.com/watch?v=Y6FJ2n1tEkQ).

3) Vzhledem k tomu, že okna jsou již vyměněná tak "oříznout" ostění aby se tam vešla tepelná izolace je asi dobrý nápad. Nemusí to být až tak hluboko, většina nových oken má poměrně silné ostění (futro) a nemusíte se bát jej téměř celé překrýt tepelnou izolací. Pokud do špalety
dostanete 5cm šedého PS, tak to bude znatelné zlepšení;tloušťka izolace ve špaletách stačí menší než v ploše stěny, ty špalety nejsou zas tak velké aby se to projevilo nějak dramaticky na celkové tepelné ztrátě.

4) zateplení soklu a základů zvenku je samozřejmě vhodné; je to způsob jak snížit tepelné ztráty podlahou a stěnami směrem dolů, ale neřeší to problém studené podlahy; teplota zeminy pod domem je stále příliš nízká a podlahu ochlazuje. Je tedy třeba nějak vymyslet i izolaci v ploše podlahy (pokud je to možné). pod zem je třeba použít izolaci(zpravidla extrudovaný PS) s dostatečnou pevností v tlaku (viz http://building.dow.com/europe/cz/tech/faq/peri.htm ). K tomu vlastnímu provedení by se měl vyjádřit statik, ono to odkopávání zeminy od základů může být u starého domu ve svahu riskantní.

5)problém se střešními trámy- to by mohla vyřešit ta izolace stěn, která půjde až do těch míst, zaizolovaná stěna bude mít výrazně vyšší teplotu než dnes a tudíž by kondenzace vlhkosti neměla hrozit. Patrně by se to ještě dalo přiizolovat i ze strany půdy (minerální vatou).

Shrnutí:
- vezměte plánek, fotografie a navštivte nějaké středisko EKIS (nejblíže máte Martia a. s.Mezní 2854/4;Ústí nad Labem tel: 475650111, ekis@martia.cz). Na dálku se těžko dá nějak konkrétněji radit
- hlídejte dotace
- oslovte nějakého odborníka aby posoudil jak to vypadá s vlhkostí těch stěn, které budete izolovat
- je velmi vhodné na celou tu rekonstrukci udělat nejaký podrobný projekt (pokud byste chtěl využít dotaci tak jej stejně musíte mít), zateplovat starý dům není bez rizika a dá se na tom lecos zkazit . Pečlivě vyberte firmu (reference) a na jejich práci pečlivě dohlížejte.


S pozdravem Mgr.F.Macholda a Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk