Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.6.13 / dotaz č. 40331
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat,můžete my poradit. Mám ve Vraníně (České Budějovice) barák okál, skladba obvodové zdi – dřevotříska 2cm, vata 6cm, a zase dřevotříska 2cm.
Chci zesílit izolace . Moje domněnka na stávající obvod sádrokarton, parotěs, vata 5cm ,stávající dřevotříska 2cm ,vata 6cm ,dřevotříska 2cm, polystyrén 15cm lepený nízkoexpanzní pěnou.
Diky za odpověď.
Myslím, že to co navrhujete je celkem rozumné.
Výrobce (RD Rýmařov) doporučuje technologický postup využívající certifikovaný kontaktní zateplovací systém Stomix. Postup spočívá v demontáži vnějšího opláštění z azbestu a latí, zakrytí vhodnou deskou (OSB, dřevotříska, Fermacell a pod) a provedení kontaktního zateplení na povrch. Jsou firmy, které se na to specializují (viz např. http://www.okal-rymarov.cz/firma.html). Podle mého názoru je vhodné použít raději silnější vrstvu izolace (odhadem 20cm bílého PS nebo 18cm šedého). Důležité je, aby dřevění prvky byly vždy bezpečně nad teplotou rosného bodu. Můžete si průběh teploty v izolované stěně ověřit například použitím http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/68-prostup-tepla-vicevrstvou-konstrukci-a-prubeh-teplot-v-konstrukci .
To sundání azbestocementových desek je sice nepříjemné, ale asi je vhodné tam azbest nenechávat. Při odstraňování je třeba postupovat opatrně (viz http://www.bozpinfo.cz/utf/knihovna-bozp/citarna/clanky/ochrana_zdravi/azbest_likvidace050606.html). Teď bude (při trošce štěstí) možné žádat o dotaci z programu Nová zelená úsporám, tam se dávají dotace podle procentuelní úspory tepla:
Hladina 1 – snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 40 % - podpora 25 % z uznatelných nákladů
Hladina 2 - snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 50 % - podpora 35 % z uznatelných nákladů
Hladina 3 - snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 60 % - podpora 50 % z uznatelných nákladů

Je to dobrý důvod pro co nejlepší tepelnou izolaci. Záleží také pochopitelně na tom čím topíte, pokud topíte elektřinou, tak se vám vyplatí velmi pravděpodobně udělat 20cm silnou izolaci i bez dotace, pokud topíte odpadním dřevem z vlastního lesa, tak se možná zateplení nevyplatí vůbec.
Je také třeba izolovat ostatní části obálky domu. Pokud byste chtěl, tak bych se s vámi někdy mohl na ten dům podívat a na místě bychom mohli podrobněji probrat jaké jsou možnosti.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
tel.603731139
K.Murtinger@gmail.com
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk