Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.6.13 / dotaz č. 40351
Dobrý den.
V loňském roce jsme odeslali dotaz ing. Romanu Šubrtovi ohledně páření vody v bytě pod střechou. Dotaz byl pod č. 35437. Odpověď došla a poučili jsme vlastníka než budeme jednat dále. Doporučil nám zateplit střechu a prozatím větrat a dodržovat určenou vlhkost a teplotu. Ke kondenzaci docházelo vždy v prosinci a v lednu, když byly holomrazy. Po úpravách na střeše a odvětrávacích šachtách to bylo letošní zimu lepší, ale nyní zatéká ještě více. Střecha je v pořádku, nikde není poškozená ani nezatéká. Přitom nejsou holomrazy, ale je vysoká vlhkost a prší. Pošlu i foto, až budu vědět. kdo se mi ozve s odpovědí. Potřebujeme poradit, zda existuje něco jako termokamera, která by nám zjistila, odkud se v tomto bytě voda objevuje. Už si nevíme rady. Investovali jsme do těchto oprav již značnou částku peněz a nevede to k žádnému konci. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Vzhledem k tomu, že se popsaný defekt vyskytuje už nejen v zimním období (v této době by se jednalo o možnou kondenzaci), ale v období dešťů, je pravděpodobné, že dochází k zatékání ve střešní krytině.
Je nutné zkontrolovat všechny prostupy střešním pláštěm a provést na trubkách okapničky a přesilikonování ve styku trubka a střešní krytina. Vlastní střešní krytina by měla být vytvořena cca 20 cm nad vlastní rovinu střechy a kopírovat tvar prostupu.
Pokud ani tato opatření nepomohou, bude nutné provést do střechy kontrolní otvor a vysledování průsaků např. přibarvením vody hypermanganem.
Pro teplotu a relativní vlhkost v bytě platí hodnoty dle ČSN 73050-2. Vlastní vlhkost v bytě je možné eliminovat vysoušečem, ale to už je pouze odstraňování následků.
Prvotní je zjištění místa průsaku ze střešní krytiny do půdního meziprostoru.
Ing. Josef Šťastný, poradce Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk