Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.6.13 / dotaz č. 40456
Dobrý den,
rád bych upravil tloušťku stěn starého domku v dosud neobývaných podkrovních (1.a 2. poschodí) prostorech z původních 30 na 45 cm. Jedná se o zdi z plných cihel a dozdění kontaktně tvárnicemi typu Porfix, Ytong...se Vám jeví jako nevhodné z důvodu kondenzace po prostupu tepla porovitou strukturou dozdívky na chladnou cihlovou část. Bylo by z tohoto hlediska vhodnější dozdění pálenými dutými cihlami typu Porotherm (+ vnější zateplení - do budoucna)? Děkuji
Dobrý den,
předpokládám, že se jedná o dozdění stěn zevnitř. Při vnitřním dozdění stěny pórobetonem tl. 15 cm bude ve stěně docházet k nadměrné kondenzaci vodní páry, jak píšete. Toto řešení je tedy nevhodné. Při dozdění stěny keramickým zdivem typu Porotherm bude sice kondenzace v menším rozsahu než u pórobetonu, ale stále k němu bude docházet v nadměrné míře, tj. více, než připouští norma.
Pokud stěnu zároveň zateplíte i zvenku, pak bude řešení v obou případech vyhovující a ke kondenzaci docházet nebude, nebo jen ve velmi omezené míře. Venkovní zateplení doporučuji provést v dostatečné tloušťce, pokud budete zateplovat polystyrenem, měl byste použít alespoň 12 cm, lépe však 14 nebo 16 cm.

Pokud byste potřeboval více informací, můžete využít také osobní konzultaci v některém ze středisek EKIS, https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS.

Přeji hezký den
Zdeněk Ročárek
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek* - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim tisk