Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.6.13 / dotaz č. 40536
Prosím o poskytnutí informace ohledně vyúčtování tepla a ohřevu vody, které jsme obdrželi od Společenství vlastníků. Přestože v bytě nikdo nebydlel, je nám účtována kromě základní složky i spotřební složka za spotřeba tepla, i když byla skutečná spotřeba nulová (dle kalorimetru).
Navíc v tomto roce máme na kalorimetru uvedenou spotřebu, která neodpovídá skutečnosti a která pravděpodobně vznikla v souvislosti s opravou teplovodniho potrubi, kdy jsme meli nechat otevrene uzavery topení a byli jsme ujisteni, ze tato případná spotreba nebude uctovana.
Dekuji vam za odpoved a prípadnou osobni konzultaci.
Pravidla pro rozúčtování nákladů na teplo pro vytápění a ohřev teplé vody stanovuje vyhláška č. 372/2001 Sb. Podle ní se náklady rozdělují na složku základní (pro vytápění 40-50%, pro ohřev TV 30%) a spotřební (zbývající část). Základní složka se rozděluje podle velikosti započitatelné podlahové plochy, spotřební podle náměrů. Účelem této úpravy je zohlednit teplo, které se do méně vytápěného bytu dostává od sousedů.

Z druhé části otázky není jasné, o opravu jakého potrubí šlo, a kdo potřebu opravy vyvolal. Pokud se jednalo o vnitřní rozvody v domě, které jsou společným majetkem vlastníků jednotek, příslušné náklady na doplněnou vodu a spotřebované teplo jsou rovněž společným nákladem a nikdo jiný než vlastníci se o něj nemůže postarat.
Odpovídá:  Ing., CSc. Bohuslav Málek * - EKIS Praha, Seven tisk