Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.6.13 / dotaz č. 40555
Dobrý den,
prosím o radu při sestavení solárního systému na ventilaci a přitápění v chalupě s neomezeným provozem. (Samozřejmě, pokud je alespoň světlo.)
Především se jedná o nejchladnější a nejvlhčí místnost o velikosti cca 20m2.
Má představa je :
50W/ 63V amorfní fotovoltaický panel S024
výkon- 50W
Voc napětí naprázdno- 63V
Vmp napětí při nominální zátěži- 47V
Imp max. proud při nominální zátěži- 1,26A
Isc max. proud nakrátko- 1,07A
počet článků- 39x v serii
maximální napětí systému- 1000V
kabelový vývod- cca. 750cm
velikost- 1252x 642x 36mm
solární článek- amorfní
rám- anodizovaná hliníková slitina
dvojitý sklolaminát s EVA
krycí sklo- žíhané sklo 3.2mm
pracovní teplota- -40°až 85°C
tolerance výkonu- +-5%
krytí- IP65
K tomuto panelu bych potřeboval připojit dva ventilátory (nasávání a odsávání vzduchu) a topnou patronu. Prosím o navržení systému tak, aby při teplém počasí (v létě) na panel běžely dva ventilátory a při chladném počasí (v zimě) aby hřála topná patrona, která bude v olejovém radiátoru.
Předpokládám tedy, že to bude chtít ještě regulátor napětí a teplotní přepínač, který by při určité teplotě přepínal mezi větráky a patronou.
Můžete mi prosím poradit, zda je takto systém funkční a doplnit mi konkrétní typ regulátoru a přepínače ?
Případně navrhněte prosím variantu jinou, ale jen s amorfním panelem.
Ještě prosím doplnit, zda se panel nějak extrémě nezahřívá a pokud nebude mít žádný odběr, zda to něčemu nevadí.
Děkuji Vám za cenné rady
Vážený pane,
nejsem si jist, zda jsem správně pochopil váš úmysl. Pro pohon 2ks ventilátorů zajišťujících větrání domu, je 50W nepochybně dostatečný výkon. Větrat v době kdy svítí slunce je také rozumné, protože pokud budete vzduch nabírat na jižní straně domu, tak bude teplejší. Není mi ale jasné napájení té topné patrony. Píšete "K tomuto panelu bych potřeboval připojit dva ventilátory (nasávání a odsávání vzduchu) a topnou patronu". Připojovat k 50W panelu nějakou topnou patronu nemá cenu, aby to přitápění mělo smysl t.j. aby znatelně zvýšilo teplotu a odpařilo dostatek vody
pro znatelné snížení vlhkosti potřebujete výkon přinejmenším o řád vyšší. Topnou patronu tedy má smysl napájet ze sítě a spínat spíše podle čidla vnitřní teploty nebo vlhkosti. Nemusí být přímá vazba mezi chodem ventilátorů a topením.
Případně pokud byste chtěl ušetřit náklady na elektřinu, nebo pokud tam není zavedena, tak by bylo možné na jižní stranu domu instalovat vzduchové solární kolektory, které by předehřívaly ten větrací vzduch. Na trhu jsou například tyto typy:
http://www.a-invent.cz/air-invent/
http://www.svp-solar.cz/solarventi/
http://www.lgsystem.cz/domaci-automatizace/clanky/recenze/solarni-ohrivace-a-ventilacni-panely/
Je také možné si udělat podobný systém amatérsky (absorbér z černě natřeného vlnitého plechu a zakrytí jedním sklem). Když si na webu zadáte "solar air heater" najdete tam mnoho užitečných odkazů a návodů (viz např. videa na You Tube http://www.youtube.com/watch?v=VtR5ypJ3PGU.
Pokud jde o fotovoltaický panel, tak ten se přehnaně nezahřívá ani když je bez odběru ani při zkratu a nezkracuje se jeho životnost.

S pozdravem Mgr.F.Macholda
P.S.
Pokud byste se chtěl pustit do výroby solárního vzduchového kolektoru, případně chtěl pro předehřev vzduchu využít Trombeho stěnu, můžete mi zavolat nebo napsat a poskytnu vám k tomu nějaké rady a odkazy.
K.Murtinger tel.603731139, K.Murtinger@gmail.com
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk