Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.6.13 / dotaz č. 40566
Dobrý den,


chci se zeptat, stavím RD ze sendwixu tl. nosné zdi 24 cm. Bude to mít přízemí a suterén. Přízemí budu zateplovat 18 cm polystyrenu a sutenén mám dávat 12 cm polystyrenu. Chci se zeptat, jestli tam musím dávat 12 cm, když je cca 90 procent objektu v zemi a strop bude přetažen izolací z přízemí. Suterén nebude vytápěn, jen temperován. Dále se chci zeptat, jestli mám použít extrudovaný polystyren nebo perimetr.

Moc děkuju za info a přeji hezký den
Vážený pane,
odpověď na vaši otázku závisí jednak na tom zda a jak je přerušen tepelný most mezi tím vápnopískovým zdivem o tloušťce 24cm a betonovým stropem suterénu a také na tom co znamená temperace suterténu (jakou teplotu tam v zimě chcete udržovat).
1. tepelný most- pokud není nijak přerušen, t.j. první vrstva cihel v tom přízemí je přímo na betonové desce, pak se jeví zateplení suterénu jako velmi vhodné. Tepelná vodivost těch vápnopískových cihel je totiž přibližně 10x větší než u pěnového PS, takže ve spodní části toho zateplení přízemí vám bude unikat více tepla směrem dolů do země než skrz tepelnou izolaci stěny do vzduchu.
2. Pokud je tepelný most účinně přerušen (například použitím izolace z pěnového skla mezi deskou a první vrstvou cihel a současně budou energetické nároky na vytápění suterénu malé, pak by eventuelně bylo možné uvažovat o vynechání té izolace suterénu.
Temperace suterénu- stěna z vápnopískové cihly o tloušťce 24cm má součinitel prostupu tepla U= V té části, která je nad terénem nebo zhruba do 1m hloubky bude v mrazech docházet ke kondenzaci vlhkosti, což vede k nepříjemným jevům (plíseň, opadávání omítky a pod). Udržování teploty na vyšší úrovni a větrání tomu pochopitelně zabrání, nicméně bude vás to stát nějaké peníze. Zvláště výrazné to bude v případě 2. kdy nebude stěna suterénu shora vyhřívána.
Shrnutí:
Velmi žádoucí tedy bude izolovat i suterén a použít extrudovaný pěnový polystyrén, který je nenasákavý v tloušťce alespoň těch 12cm, které (patrně) jsou navržené v projektu.

S pozdravem Mgr.F.Macholda

Poznámka1- Já jsem udělal zkušenost s tím, že 30cm stěna z plné cihly v nevytápěné místnosti se po předchozím navlhnutí v mrazu pokryla vrstvičkou ledu, která tam vydržela více než týden a stěna vyschla až s příchodem jara. Odedávna se za bezpečnou proti promrznutí považuje až stěna z plných cihel 45cm.
Poznámka 2 - zrovna včera byly vyhlášeny detailní podmínky pro program Nová zelená úsporám. Podívejte se na to (http://www.nzu2013.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/) a zvažte zda by bylo možné ještě upravit projekt a realizovat ten dům v pasivním standardu a získat dotaci.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger

Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk