Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.6.13 / dotaz č. 40745
Dobrý den, chystáme se stavět rodinný dům, jedná se o lehce upravený typový projekt Trend 269 od společnosti Gservis (http://www.gservis.cz/projekty-rodinnych-domu/trend269.html). Rád bych dům postavil jako nízkoenergetický (případně pasívní, ale nevím, jak výraznou investici by to vyžadovalo), tudíž přemýšlím o materiálech pro zdivo a způsobu vytápění. V případě způsobu vytápění uvažuji o tepelném čerpadle vzduch - voda v kombinaci s krbovou vložkou jako záložní variantou (uvažoval jsem také o kombinaci se solárními panely, ale střecha bude směřovat na západ a východ, tak nevím, jestli by bylo výhodné), v přízemí podlahové topení, v patře radiátory. Byl byste mi schopen doporučit, jak široké zdivo + zateplení by bylo vhodné? Zajímalo by mne pak, jaké údaje byste potřebovali pro provedení energetické optimalizace budovy, jak dlouho by to trvalo a kolik by mne tato služba stála? Děkuji předem za odpovědi.
Vážený pane,
tenhle typ domu vypadá pěkně, ale nevím zda je vhodný pro pasivní standard. Je poměrně členitý, má 2 balkony jejichž deska představuje výrazný tepelný most a pokud jej postavíte tak, že střecha bude mít sklon východ - západ tak přijdete o velkou část solárních zisků, které vylepšují energetickou bilanci. Na nízkoenergetický standard se asi dostanete bez nějakých zásadních problémů vhodnou volbou tloušťky izolace a použitím kvalitních oken.
Pokud chcete projekt upravit tak aby dům měl co nejmenší spotřebu energie a případně dokázal splnit požadavky na pasivní standard (při trošce štěstí můžete získat dotaci 400000Kč - viz http://www.nzu2013.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/), bylo by asi vhodné udělat následující opatření:
1. Pokud je to jen trochu možné, obrátit dům o 90° (těmi okny na jih), pokud to možné není, tak trochu zmenšit ta velká okna, která půjdou na západní či východní stranu a zvětšit ta v boční stěně, která bude na jih. Okna by měla mít trojsko, nebo dvojsklo s fólií a odpovídající rámy. Výhodné je, když lze udělat co nejvíce oken neotvíravých a co nejméně je dělit příčkami; zde bych např. vynechal to trojúhelníkové zasklení v horní části oken na balkonech.
2. Vyřešit balkony bez železobetonové desky - například jako relativně lehkou kovovou konstrukci na samostatných sloupech přichycenou jen v několika bodech k domu (http://www.enviprogramy.cz/download.php?fid=867).
3. Na zdivo je lepší použít sendvič t.j. relativně tenké masivní nosné zdivo a zvenka silnou tepelnou izolaci t.j. např. systém Sendwix se šedým PS (http://www.sendwix.cz/). Získáte tím možnost volit téměř libovolnou tloušťku izolace, velkou využitelnou tepelnou kapacitu, která se vám hodí pro využití tepelných zisků ze slunečního záření a z té krbové vložky (v domech s malou tepelnou kapacitou zdiva a minimální tepelnou ztrátou si moc topení v krbu neužijete, ptotože se dům snadno přehřeje).
4. Velmi důležité bude minimalizovat tepelné mosty u základové desky, nahoře ve styku se střechou a kolem oken (okna by měla přijít vysadit do vrstvy izolace)
5. Garážová vrata na druhé straně domu se obtížně těsní a tepelně izolují; zvažte zda musí být garáž součástí domu. Pokud by šla postavit vedle nebo použít jen nějaké zakryté garážové stání získal byste v domě více prostoru a snížil tepelné zdráty.
5. Podlahové topení vám zhoršuje využitelnost solárních zisků - má moc velkou tepelnou setrvačnost a nemůže přestat vydávat teplo když najednou vysvitne slunce. Když bude jen v části domu (přízemí), tak také nevyužijete jeho hlavní výhody, kterou je (ve spojení s tepelným čerpadlem) nízká teplota topné vody. Budete muset topit na teplotu, kterou potřebují radiátory a pro podlahu ji snížit směšovacím ventilem.
6. V této fázi asi nemá cenu uvažovat o provedení energetické optimalizace budovy, napřed zkuste oslovit nějakého projektanta, který má zkušenosti se stavbou pasivních budov a uvidíte co s tím půjde udělat. Do optimalizace má cenu se pouštět až když už je jasné členění, orientace a to zda má jít o dům pasivní či nízkoenergetický. Pokud jde o cenu, zavolejte si na pražský EKOWATT, který to nabízí, případně se zeptejte projektanta zda to pro vás může udělat.
7. Pokud nelpíte zrovna na tomto typu domu tak by bylo možné vybrat nějaký, který je už pro pasivní standard navržen, podívejte se na stránky Centra pasivního domu, tam najdete nějakou inspiraci a další materiály pro studium (http://www.pasivnidomy.cz/)

S pozdravem Mgr.F.Macholda a Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk