Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.7.13 / dotaz č. 40780
Dobrý den,
vlastníme dům z 30 let minulého století. K domu byla v 70. letech přistavena veranda z plných cihel tl. 45 cm, v níž je umístěna koupelna a spíž. Protože fasáda byla ve špatném stavu, provedli jsme její oklepání. Nyní bychom chtěli místo fasády použít obložení polystyrenem a na něj natažení nové omítky. Z důvodu minimálního přesahu střechy lze použít polystyren maximálně tl. 3 cm. Chceme se zeptat, zda toto není problém. Víme, že zateplení v tomto případě je malé, ale z hlediska nové fasády, nám toto připadá nejsnadnější.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Z Vašeho dotazu zcela nevyplývá, zda se jedná o zateplení pouze přístavby verandy, nebo o zateplení celého rodinného domu.
Pokud by se jednalo o celý rodinný dům, rozhodně by stálo za to zvážit, co by to znamenalo, aby se zateplení provedlo tak, jak by v souladu s normami mělo být.
Z hlediska požadavků platných zákonů je to ale trochu složitější. S platností od roku 2013 vstoupila v platnost novela 318/2012 zákona č.406/2000 Sb. v platném znění. Ta v §7 upravuje požadavky na energetickou náročnost v případě jiné než větší změny dokončené budovy nebo větší změny dokončené budovy (odst.3) s odkazem na povinnost splnit tyto požadavky pro měněné stavební prvky obálky budovy dle prováděcího právního předpisu. Tím je nová Vyhláška 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov, která jako prováděcí předpis upřesňuje požadavky na energetickou náročnost budovy stanovené na nákladově optimální úrovni.
Tam v §6 odst.2 se uvádí, že požadavky při změně dokončené budovy jsou splněny, pokud hodnoty sledovaných ukazatelů energetické náročnosti nejsou vyšší než referenční a to v několika možnostech. Z nich váš případ je c.), kde se to týká součinitele prostupu tepla jednotlivých konstrukcí.
Vypadá to složitě, ale v zjednodušeně řečeno – měněné prvky obálky budovy, v daném případě fasáda, musí být provedeny na úrovni doporučených hodnot dle ČSN 73 0540-2. Takže v případě zateplení celého domu je nutno tento požadavek splnit, v případě zateplení verandy, pokud je vytápěná, také, ale zde bych byl spíše trochu nohama na zemi.
Pokud se tedy jedná o normu - současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři stupně hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro vnější stěnu zděnou 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,18 až 0,12 (W/m2.K). Splnit by se měla ta prostřední, doporučená. V případě že se jedná o prostor temperovaný, což může být veranda, je doporučená hodnota 0,5, tedy ne tak přísná.
Z pohledu současných doporučení na tepelnou izolaci obvodových konstrukcí budov je plná cihla nedostatečná. Tloušťka 45 cm odpovídá součiniteli prostupu tepla U 1,3 až 1,5 (W/m2.K).. Aby se dosáhlo na doporučenou hodnotu, byla by nutná tloušťka zateplení v případě běžného bílého EPS 70 F 16 cm. Na starší domy lze doporučit použití šedé, difúzně otevřené (děrované) fasádní desky na polystyrénové bázi jako například Baumit Open Reflect (Baumit) nebo EPS-F-Clima (Weber) a jistě i další výrobci. Tyto desky mají tepelnou vodivost λ 0,031 W/m.K a faktor difúzního odporu  = 10. Především vysoká propustnost pro vodní páru je příznivá z hlediska kondenzace vodní páry v konstrukci, ke které by v takto zateplené stěně nemělo docházet. Zde by stačila menší tloušťka, cca 10 až 12 cm pro splnění požadavku legislativy.
Při zateplení zdiva z plných cihel 3 cm tohoto izolantu bude výsledná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) kolem 0,55 (W/m2.K), což je určité vylepšení, byť požadavku neodpovídá. Z hlediska kondenzace bude ale konstrukce bezpečná, lze toto řešení doporučit, ale s výhradou k rozporu s předpisy.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk