Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.7.13 / dotaz č. 40805
nedávno jsem zprovoznil a připojil FVE o výkonu 5 kW na střeše nemovitosti v režimu zelený bonus. Na stejné střeše mám ještě volný prostor
druhá strana V a mohl bych tam umístit dalších 5 kW. Mohu prosím, dle platné legislativy, na stejném předávacím/odběrném místě mít připojené a provozovat 2 FVE v režimu zelený bonus, které budou zapojeny do stejných vnitřních rozvodů? Budu mít nárok na podporu pro obě FVE? Děkuji za odpověď.





Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz.

Druhou část střechy můžete také využít pro instalaci FVE. Bude však nutné aby obě elektrárny měli svůj vlastní elektroměr, tj. dva elektroměry - 1 x původní a 1 x nová FVE. Je to z důvodu ať již rozdílných výkupních dotovaných cen (každá FVE zprovozněna v odlišném čase) vyrobené EE, tak i z důvodu udělení licence na určitou dobu (licence udělena jen na 5kW). Je potřeba zdůraznit, že při povolení další FVE je nutné zažádat distribuční společnost o stanovisko při realizaci nové FVE a dále postupovat dle schválené legislativy. Pokud s instalací FVE vážně uvažujete je nutné spěchat, neboť od příštího roku (1.1.2014) nebudou tyto zdroje pravděpodobně státem podporovány.

http://www.solarninovinky.cz/2010/index.php?rs=4&rl=2013062404&rm=0

S pozdravem
(EKIS Vsetín)