Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.7.13 / dotaz č. 40917
Dobrý den,
prosím o názor na skladbu obvodového zdiva u rekonstrukce RD - jedná se především o to, jakou tloušťu venkovního zateplení použít. Skladba z interiéru: štuk, lepidlo s perlinkou, přizdívka z porobetonu 50mm(Porfix) , EPS 50mm (nelepený, jen volně položený), porobeton 250mm (silikát z 60tých let šedý popílkový), dále by měl přijít opět EPS (předpoklad 50mm???) a lepidlo s perlinkou a silikonová fasáda. Jedná se pouze o jednu štítovou zeď o ploše cca 14m2, ostatní zdi jsou řešeny jinak. Jde mi především o možnost kondenzace par ve zdivu a tím vznik plísní. Jakou min.tloušťku EPS použít na vnější zateplení. Děkuji

Dobrý den,

kondenzace uvnitř popisované stavební konstrukce není problém, který by Vás měl znepokojovat, a už vůbec ne s ohledem na možnost vzniku plísní. Uvedená skladba bez vnějšího zateplení má součinitel prostupu tepla U = 0,33 W/m2K, aktuálně požadovaná normová hodnota je 0,30 W/m2K, doporučená hodnota je 0,20 W/m2K.
Ve Vámi uvedené skladbě bez vnějšího zateplení dochází ke kondenzaci ve vnějším plynosilikátu v rozmezí 106 až 355 mm od vnitřního líce. Zkondenzované množství vodní páry je na polovině povolené hodnoty, v průběhu roku se zkondenzovaná pára opět vypaří, aniž by ohrožovala stavební konstrukci.
Zateplením 50 mm EPS 70F se součinitel prostupu tepla sníží na 0,241 W/m2K, množství zkondenzované vodní páry klesne na pětinu povolené hodnoty a pásmo kondenzace bude v rozmezí 204 až 409 mm od vnitřního líce, tedy částečně ve vnějším plynosilikátu, částečně ve vnějším izolantu.
Zateplením 60 mm EPS 70F se součinitel prostupu tepla sníží na 0,229 W/m2K, množství zkondenzované vodní páry opět nepatrně poklesne a pásmo kondenzace se posune do rozmezí 186 až 417 mm od vnitřního líce, tedy opět částečně ve vnějším plynosilikátu, částečně ve vnějším izolantu.
Zateplením 80 mm EPS 70F se součinitel prostupu tepla sníží na 0,209 W/m2K, množství zkondenzované vodní páry klesne na šestinu povolené hodnoty a pásmo kondenzace bude v rozmezí 151 až 433 mm od vnitřního líce, tedy částečně ve vnějším plynosilikátu, částečně ve vnějším izolantu.
Zateplením 100 mm EPS 70F se součinitel prostupu tepla sníží na 0,192 W/m2K, tedy pod normou doporučenou hodnotu, množství zkondenzované vodní páry klesne na sedminu povolené hodnoty a pásmo kondenzace bude v rozmezí 156 až 449 mm od vnitřního líce, tedy částečně ve vnějším plynosilikátu, částečně ve vnějším izolantu.
Energetické úspory popisovaným vnějším zateplením nejsou moc významné a jejich samotná ekonomická návratnost bude problematická. Jestliže však ve stavbě byly před provedením vnitřní přizdívky ve stycích se stropem nebo podlahou tepelné mosty způsobující kondenzaci na vnitřním povrchu, je možné, že pouze vnitřní přizdívka tento problém zcela neodstranila. Spolehlivé řešení zajistí vnější zateplení.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk