Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.7.13 / dotaz č. 41005
Dobrý den,chtěl bych zateplit dům a nevím jakou izolací a jak silnou použít.Dům je z 18.století v 19. století prošel 1 rekonstrukcí a před 3 lety 2 rekonstrukcí(zejména vnitřku),obvodové stěny jsou z vápence o síle 70 cm.Půlka domu je odizolována proti zemní vlhkosti,dům má přízemí a 1 patro,chtěl bych zateplit jen 1 patro,ve kterém máme byt,vlhko tam není a tak prosím o radu,děkuji.
Vážený pane,
zateplení by mělo splnit požadavek současné normy ČSN 730540. Pokud budete pro rekonstrukci potřebovat stavební povolení, musíte úřadu předložit Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), kde toto doložíte. U menších rekonstrukcí není PENB vyžadován - informujte se na vašem stavebním úřadě.

Pro splnění požadavku na součinitel prostupu tepla (U = 0,3 W/m2.K) byste měl použít izolaci tl. 120 mm. To platí při zateplení polystyrenem (můžete použít běžný fasádní, který není drahý), stejně tak při zateplení minerální vatou. Pokud byste chtěl použít jiný materiál, nechte si vypočítat ekvivalentní tloušťku.

Při zateplení 12 cm polystyrenem bude rosný bod v izolaci, což je v pořádku a nehrozí vlhnutí zdiva. Můžete samozřejmě použít i libovolnou větší tloušťku zateplení. Náklady se obvykle příliš nezvýší, protože platíte jen izolaci navíc. Náklady na lepidla, síťky, omítky, lešení aj. zůstanou stejné, mírně se zvýší náklady na práci a dopravu. Nechte si od dodavatele předložit kalkulaci na různé tloušťky zateplení.

Přejeme úspěšnou stavbu!
S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk