Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.7.13 / dotaz č. 41008
Dobrý den,
dostavuji svůj řadový rodinný dům v Brně, ve štítové stěně používám cihlu Porotherm 24 Profi. Na jedné straně domu se ale s jednou místností dostávám nad úroveň sousedního řadového domu, stěna je tedy nechráněná a je potřeba ji zateplit. Prosím o radu, jaké je minimální množství izolace (trochu se tam potýkám s místem, abych se nedostal nad souseda), které je nutné použít vhledem k tepelně izolačním vlastnostem a bodu rosu. Předem děkuji.
Dobrý večer,
na úvod je třeba potvrdit to, že zdivo POROTHERM 24 PROFI je potřeba doplnit tepelně izolačním systémem, aby konstrukce splnily současně platné normové požadavky na tento typ konstrukce. Pokud budeme uvažovat, že zdivo bude provedeno precizně, dle technologických postupů předepsaných výrobcem tvarovek, tak by mělo postačovat zateplení se 100mm tepelné izolace (klasický fasádní polystyrén nebo minerální vata). Pokud je zdivo provedeno neodborně a vznikají tam místa potencionálních tepelných mostů (tlusté ložné spáry, promaltované styčné spáry, rozbité tvarovky doplněné polyuretanovou pěnou apod.), pak se dá jedině doporučit min. 120mm tepelné izolace.
Pokud by tepelnou izolaci v kontaktním zateplovacím systému plnila izolace na bázi pěnového polystyrénu s přídavkem grafitu, pak by výše uvedené tloušťky mohly být o cca 10 mm tenčí (cena o cca 30-40% vyšší než klasický bílý fasádní polystyrén).
Na trhu jsou ještě tepelné izolace z fenolické pěny, pak by tloušťka izolace mohla být tloušťky od 60 do 70mm. U této izolace je třeba počítat se značně vyšší cenou, přibližně 5x vyšší než u klasického fasádního bílého polystyrénu.
Uvedené navýšení cen je uvažováno pouze v rámci tepelné izolace jako materiálu. Pokud budeme uvažovat s rozdílem ceny v rámci celého zateplovacího systému (izolace, lepící hmota, kotvící prvky, omítka apod.), tak navýšení cen bude mírnější.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk