Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.7.13 / dotaz č. 41113
Dobrý den,
prosím o návrh tloušťky zateplení a stanovení součinitele prostupu tepla u stěny se skladbou zevnitř: štuk, lepidlo s perlinkou,přizdívka porfix 50mm, EPS 50mm,cihla plná 300mm. Budeme zateplovat kontaktně EPS-předpoklad 100mm bílý, případně šedý(???).
Ostatní 2 vnější stěny v místnosti mají U=0,2W/m2K, stropní šikmina je zateplena: od vnitřní strany SKD 12mm,parozábrana,bílý EPS 60mm, vata ISOVER DOMO 60mm + 160mm mezi kleštinami, rovný strop: SDK 12mm, parozábrana,EPS 60mm, vata ISOVER DOMO 260mm.
Jedná se o rekonstrukci RD a snažíme se sjednotit kvalitu zateplení pro celou obálku stavby, aby součinitelé prostupu tepla byly co nejvíce podobné - je to tak správně?
Dobrý den,

Vámi uváděná skladba bez vnějšího zateplení má součinitel prostupu tepla
U = 0,294 W/m2K.
Po přidání vnějšího kontaktního zateplovacího systému obsahujícího izolant s tepelnou vodivostí lambda = 0,039 W/mK (např, EPS 70F) v tloušťce 100 mm bude součinitel prostupu tepla U = 0,202 W/m2K, tedy na úrovni ostatních venkovních stěn. Při použití jiného izolantu dostaneme stejné výsledky úpravou tloušťky nepřímou úměrou k tepelné vodivosti, tedy stejný výsledek s menší tloušťkou pro EPS 100F, dalmatin, šedý EPS apod.
Konkrétní výhodnost různých výrobků od různých výrobců se v průběhu času velmi liší a v případě akčních slev lze získat i 50% slevu.
Doporučená hodnota dle ČSN 730540-2 je 0,25 W/m2K, doporučená pro pasivní budovy 0,18 až 0,12 W/m2K. Vámi plánovaná hodnota je tedy na úrovni 80% doporučené hodnoty.
Vámi uváděná skladba šikmé střechy má součinitel prostupu tepla U = 0,179 W/m2K, doporučená hodnota dle ČSN 730540-2 je 0,16 W/m2K, doporučená pro pasivní budovy 0,15 až 0,10 W/m2K. Vámi plánovaná hodnota je tedy na úrovni 112% doporučené hodnoty. Relativně horší výsledek je způsoben tepelnými mosty, které jsou způsobeny přítomností krokví v nehomogenní konstrukci.
Snaha po sjednocení součinitelů prostupu tepla pro jednotlivé konstrukce stejného typu je v podstatě správná, ale není to striktní požadavek, je třeba vzít v úvahu zejména technické možnosti realizace a související náklady. Pokud se týká různých typů konstrukcí, je většinou výhodné součinitel prostupu tepla stanovit v podobném poměru k hodnotám doporučeným normou. Opět to však není dogma a i zde je třeba vzít v úvahu technické možnosti realizace a související náklady.
Vyjímku lze doporučit při volbě oken se zasklením trojsklem, kde technologický pokrok poněkud předběhl trend postupného zpřísňování normových požadavků. Dnes standardní je zasklení se součinitelem prostupu tepla 0,5 W/m2K, výsledná hodnota pro celé okno je zhoršena vlivem rámu a distančních rámečků zasklení a to tím více, čím má okno relativně menší zasklenou plochu a je členitější.
U = 0,8 W/m2K je v tomto případě běžně dosažitelná hodnota (a je to 67% normou doporučené hodnoty, hodnota na horní hranici doporučené pro pasivní domy).

V současné době doporučuji vzít v úvahu aktuální existenci 1. výzvy programu Nová zelená úsporám a celkový projekt zateplení domu přizpůsobit snaze splnit podmínky pro získání maximálního procenta dotace z uznatelných nákladů.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk