Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.7.13 / dotaz č. 41139
Dobrý den, plánujeme příští rok zateplení rodinného domu (stáří 20 let). Chceme zateplit fasádu a sokl. Tuto zimu chceme zateplit strop nevytápěného sklepa, aby nedocházelo k únikům tepla z bytu podlahou. Máme plastová okna(1,1) a zateplený strop nad obytnými místnostmi – zateplení bylo provedeno jako zateplení podlahy nepochozí půdy izolantem ISOVER DOMO ve třech vrstvách:
12 cm + 20 cm + 12 cm.
Zateplení stropu nevytápěného sklepa si chceme provést sami, fasádu a sokl chceme zadat firmě. Ale chceme mít předem alespoň nějaké odborné informace, aby dům byl zateplen doopravdy kvalitně a výsledný efekt byl znatelný jak v tepelné pohodě, tak úspoře za plyn. Rádi bychom se dostali pod hodnoty, které jsou v současné době doporučovány. Dům nemá problémy s vlhkostí.
Na strop sklepa vůbec nevíme co obědnat. Skladba stropu je ( štuk, omítka, hurdisky, beton, vinilová podlaha v bytě).
Na fasádu jsme uvažovali o Isover EPS Grey Wall 15cm. Rádi bychom dali i více, ale ostění kolem oken je hluboké již nyní 14 cm, tak máme strach při větším izolantu, že by to nevypadalo pěkně. Skladba stěn je následující: škvárobetonové tvárnice (doma dělané) 30 cm, vzduchová mezera 5 cm, děrované cihly 10 cm.
Na sokl nemáme vůbec ponětí. Děkujeme
Dobrý den doporučené hodnoty pro stěnu je U=0,2 W/m2K, podlaha 0,3, půda 0,2. Na zateplení sklepa je vhodný např. polystyren, na sokl je vhodný např. extrudovaný polystyrén v tloušťce 1/2 izolace obvodových zdí. Bohužel neznám přesné složení (tj. kolik milimetrů mají jednotlivé vrstvy vašeho RD a tak nemohu U spočítat). Na sklep bych dal cca 15 cm polystyrenu a na sokl 8 cm, u ostění se dá polystyren seříznout tak aby byl lepší výhled.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství tisk