Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.7.13 / dotaz č. 41184
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na zateplení základů. Chtěli jsme přetáhnout zateplení základů přes první šár cihel. Ve stavebninách nám spočítali kombinaci cihel 40 cm - 1.šár a poté cihla 44cm. Z toho vyplývá, že zateplení základů a prvního šáru bude pouze 4 cm. Jeden stavitel mě upozornil, že to jsou vyhozené peníze, protože tloušťka 4 cm promrzne a efekt žádný, navrhl mi minimálně 10 cm.

Chtěla bych vás požádat o radu, jak by to mělo být správně, aby to bylo funčkní a investice nebyla marná.

Předem Vám děkuji
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Detail zateplení soklové části zdiva řeší systémově výrobci cihel. Postačí tedy držet se typového řešení, které je popsáno v technické dokumentaci výrobců, ať již se jedná o Heluz nebo Wienerberger. Protože se jedná o detail poměrně zásadní, je tento, podobně jako řada jiných systémových detailů řešen v technické dokumentaci i podrobným výpočtem dvojrozměrného teplotního pole. Výsledky početního posouzení jsou v dokumentaci výrobce graficky znázorněny. Při správném provedení by mělo být zaručeno, že při dodržení výpočtových okrajových podmínek nebude docházet v kritickém místě ke kondenzaci vodní páry na povrchu.
Neuvádíte jakého výrobce cihel máte. V případě Heluz se jedná o technický podklad „Příručka vyhodnocení typických tepelných mostů. Tepelně technické vlastnosti konstrukcí z komplexního cihelného systému Heluz“. Wienerberger má „Katalog tepelné ochrany budov Porotherm“. Obojí je k dispozici na internetu (tuším za poplatek) nebo se dá koupit na technickém zastoupení výrobce. Projektanti to obvykle mají u sebe.
Nemohu se ubránit dojmu, že řada projektantů nedělá co má, protože toto by mělo být v projektu řešeno a to alespoň odkazem na typové řešení a typový detail. Ne vždy je ale pozice zdiva v založení na základ tak, jak to u typového provedení je. Ale pokud se horní část základu provádí ze šalovacích betonových tvárnic tak, aby vnější líc betonového zdiva základu navazoval na vnější líc první řady cihel zdiva, tak je to s typovým řešením ve shodě.
U obou systémů je tloušťka zateplení detailu doporučena 80 mm z desek XPS (extrudovaný polystyrén). Aby se tam 80 mm vešlo, musí se použít takové rozměry cihelných bloků, které to umožní.
Tedy v případě obvodového zdiva 44 cm je spodní řada cihel 36,5, přesah je tedy 7,5 cm. Pozor je potřeba dát na velikost přesahu ve vztahu k typu cihly. Tepelně izolační bloky s vyšší izolací jsou velmi vylehčené s jemnými voštinami a tudíž křehké. V místě přesahu může menší pevnost být na hranici namáhání k porušení cihly. Týkalo by se to především bloků označovaných jako super izolační (např.Family). Vždy je stanovena hodnota maximálního přesahu. Dle typu zdiva si to můžete ověřit u technika výrobce.
Důležité ale je, aby zateplení bylo staženo pod upravený terén a to optimálně 80 cm. To znamená, že rovný líc základu ze šalovacích tvárnic vychází na 3 nebo spíše 4 řady dle výšky šalovací tvárnice (obvykle jsou 25 cm). Pod nimi je širší pas vybetonovaný do výkopu již bez izolace.
Vyhozené peníze za správné provedení detailu to nejsou, následná oprava je vždy mnohem nákladnější. S plísněmi u podlahy se setkávám v praxi velmi často, neboť stále se to mnohde dělá chybně. Pokud stavitel říká, že 4 cm je jako by tam nic nebylo, není to tak. Vždy je lepší „něco než nic“ ale vždy musí jít izolace dostatečně pod terén. Někdo doporučuje vysypat první řadu cihel perlitem nebo polystyrénovou drtí. V zásadě také vylepšení, ale naprší-li do perlitu, je to problém. Takže se přimlouvám za 8 cm XPS v líci první řady a základu v provedení dle typového řešení.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk