Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.7.13 / dotaz č. 41322
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na následující:
vlastníme RD v Lidicích z roku 1960 a uvažujeme o realizace tepelného čerpadla (bud země/voda nebo vzduch/voda). Nicméně si nejsme jisti návratností vložených prostředků. Náš dům má plochu 170m2, je kompletně zateplen a v tuto chvíli máme plynový kotel. Roční náklady na topení jsou cca 28.000,-. Náklady na spotřebu elektřiny (svícení, elektrospotřebiče, bojler) jsou cca 15.000 ročně.

Je opravdu reálné, aby se nám investice, která by při získání dotace byla cca 250.000,-, vrátila?

Navíc chceme budovat krbovou vložku s výměníkem, takže s tou by se nám určitě náklady na topení také snížili.

Není vhodnější jen třeba instalovat solární panely na ohřev vody (po dotaci za cca 30.000,-) a dále topení neřešit?

Ještě nutno poznamenat, že jelikož v domě je instalovaný i elektrokotel již nyní máme sazbu na elektřinu 20hodin nízkého tarifu.

Děkuji za váš názor.
Vážený pane,
je dobře, že důkladně zvažujete svou investici. Můžete si porovnat vaše stávající náklady na vytápění a další energie s odhadem budoucích nákladů. Podrobná kalkulačka je např. zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info
Můžete také využít nástroj Hestia:
http://hestia.energetika.cz/

Ve vašem případě, protože už máte nízký tarif díky elektrokotli, odpadá jedna z podstatných výhod tepelného čerpadla, a to je snížení nákladů na ostatní spotřebu elektřiny díky získání dvoutarifové sazby (pro tepelná čerpadla je nízký tarif 22 hodin denně).

Pokud si uděláte jen jednoduchý odhad ekonomiky, může to vypadat asi takto:
Díky tepelnému čerpadlu snížíte náklady na vytápění na cca polovinu (vyšší úspory, slibované prodejci tepelných čerpadel, v praxi obvykle nenastávají).
Dále můžete snížit náklady na ohřev vody, odhadem cca o 7 tis. Kč ročně.

Celková úspora díky TČ tedy bude cca (14+7) tis. Kč = 21 tis. Kč, návratnost investice 250 tis Kč je zhruba 12 let. Pokud uvažujete o TČ vzduch voda, pak se to blíží životnosti TČ. Investice je tedy návratná; při dalším růstu cen elektřiny bude investice stále výhodnější. Pokud svoji spotřebu díle snížíte třeba použitím krbové vložky, pak bude reálná úspora samozřejmě nižší a návratnost bude delší.

Při použití solárních panelů pro ohřev vody se přínos odhaduje obtížně, protože skutečná úspora závisí nejen na použitých kolektorech, ale také na zapojení a regulaci systému. Nesmí se vám stát, že třeba večer spotřebujete hodně teplé vody a automatika vám přes noc dohřeje bojler plynem nebo elektřinou a když ráno vyjde Slunce, bude již bojler nahřátý a pro teplo ze slunce nebude využití.
Přínos pro 4-člennou domácnost je běžně 3 až 5 tis. Kč ročně, návratnost je tedy přes 10 roků. Solární systém má i náklady na údržbu, takže reálná návratnost v podmínkách ČR se opět blíží fyzické životnosti systému (15 až 20 let do generálky).

Zvažte ještě instalaci fotovoltaického systému cca 3 kWp, na který není sice žádná dotace, ale taky není potřeba žádné velké papírování. Pokud nebude systém připojený k síti, nemusíte mít licenci atd. Veškerou elektřinu pak použijete v domě, přebytky pro ohřev vody. Při inv. nákladech pod 40 tis. Kč/kWp je cena elektřiny ze slunce okolo 2,3 Kč/kWh, což se blíží ceně elektřiny "ze zásuvky", a to i v nízkém tarifu. Velikost systému je třeba přizpůsobit spotřebě domu.

Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný