Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.7.13 / dotaz č. 41386
Jak velký rozdíl je v účinku polystyrénu se součinitelem tepelné vodivosti 0,032 a 0,039 W/mK?

Je v tom velký rozdíl? Děkuji.
Dobrý den, děkuji za dotaz.
Polystyren je nejčastěji používaným izolantem pro zateplení domu. Podle oblasti použití se polystyren rozděluje na soklový, podlahový, fasádní, prodyšný, stropní a střešní.
Jedním z měřítek pro kvalitu polystyrenu je parametr tepelné vodivosti (lambda). Čím nižší je hodnota W/mK, tím má polystyren lepší tepelně izolační vlastnosti. Ze součinitele tepelné vodivosti se pro dané tloušťky odvozují ostatní hodnoty jako tepelný odpor R nebo součinitel prostupu tepla U.

Vámi uváděné hodnoty tepelné vodivosti odpovídají fasádnímu polystyrénu. Nejznámější fasádní polystyren je ten s označením EPS 70F. U českých výrobců má součinitel tepelné vodivosti 0,039 W/mK. Fasádní polystyren EPS 70F je vhodný pro zateplení novostaveb, rekonstrukcí, bytových a panelových domů. Pro funkční zateplení fasády se doporučuje zvolit minimální síla izolace 8cm. Doporučené tloušťky polystyrenu EPS 70F pro kvalitní zateplení jsou 12-20cm podle typu a velikosti objektu.

Pro maximální zateplení fasád slouží šedý fasádní polystyren. Ten má díky obsahu grafitu o 20% lepší tepelně izolační vlastnosti než bílý EPS 70F. Jeho součinitel tepelné vodivosti je 0,032 W/mK a právem je považován za nejúčinnější fasádní polystyren. Šedý polystyren sice perfektně izoluje, ale má téměř dvojnásobnou teplotní roztažnost oproti EPS 70F. Velkým nepřítelem pro šedé fasádní desky je proto přímé slunce. Při zateplování se doporučuje natáhnout na lešení stínící ochranné plachty, co nejrychleji fasádní desky přikotvit a nanést krycí a armovací vrstvu. Po tomto opatření jsou šedé desky rozměrově stabilizovány. Šedý fasádní polystyren je doporučován náročným klientům, kteří kladou důraz na precizní zateplení.. Šedý fasádní polystyren se vyrábí v tloušťkách 10-300mm, pod výrobními názvy Styrotherm PLUS 70, Multi Therm NEO nebo Extrapor.

Šedý fasádní polystyrén je díky svým lepším izolačním vlastnostem dražší o cca 2,- Kč/m2.
Odpovídá:  Ing. Jan Linhart* - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk