Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.7.13 / dotaz č. 41391
Jak, čím zateplit kamenný dům vyplatí se to?
Vážený pane,
Pokud jsou ty stěny, které chcete zateplovat suché t.j. je tam spolehlivá hydroizolace, pak je to jednoduché a můžete použít klasický kontaktní zateplovací systém s pěnovým polystyrenem. Většina firem už má tuto technologii celkem zvládnutou a je to nejlevnější možnost. POZOR- dá se na tom ale lecos zkazit, podívejte se např. na článek "Jak také (ne)lze realizovat kontaktní zateplovací systém ETICS" (http://stavba.tzb-info.cz/zateplovaci-systemy/7481-jak-take-ne-lze-realizovat-kontaktni-zateplovaci-system-etics) .Je třeba zvolit vhodnou tlouštku tepelné izolace. Měl byste splnit minimálně hodnotu doporučenou normou, ale silnější vrstva izolace přinese zpravidla vyšší úspory na vytápění za dobu životnosti; obecně platí, že čím dražší energie na vytápění, tím se vyplatí slinější vrstva izolace. Silnější izolace přinese i lepší komfort(velká tepelná stabilita, nepřehřívání domu v letním období ani při dlouhotrvajících vedrech). V závislosti na tom čím topíte bude optimum někde mezi 16 až 20cm (v případě použití šedého pěnového PS řekněme o 10% méně). Ono by se teoreticky dalo jít i na větší tloušťky, jenže v přízemí je výrazný tepelný most do základů; ten vlastně efekt silné izolace znehodnocuje. Pokud je to jen trochu možné, bylo by žádoucí zateplit i podezdívku respektive stěny sklepa nad terénem. Sem už musí přijít provětrávaná fasáda (viz níže).

Pokud jsou stěny jen zcela mírně vlhnoucí od základů lze uvažovat o použití děrovaného PS (např, Baumit open http://www.baumit.cz/front_content.php?idcat=5212). Pokud je vlhkost výraznější tak bude nutné použít provětrávanou fasádu (http://www.dombau.cz/provetravane-fasady.htm). Rozhodně si to ale nechte předem posoudit od odborníka na vlhkost staveb a nechte vypracovat kvalitní projekt, kde bude předepsána skladba, materiály a tloušťka. Vzlínající vlhkost může ve spojení s tepelnou izolací způsobit četné problémy.
Ideální by pochopitelně bylo vytvořit kvalitní hydroizolaci a teprve potom dělat tepelnou izolaci; to ale může být u kamenného domu dost problematické (respektive drahé).
V současné době lze také žádat o dotaci (viz http://www.nzu2013.cz/).
Pokud jde o to zda se to vyplatí, tak to záleží na typu té izolace (např. provětrávaná fasáda bude dražší než kontaktní) a potom na tom čím topíte- je
to třeba spočítat. Odhadem lze říci, že pokud topíte odpadním dřevem z vlastního lesa tak asi ne a pokud topíte plynem či elektřinou tak nejspíš ano.
Pokud byste chtěl najít optimální řešení tloušťky izolace a případně i změnu topného systému, pak je možné si nechat udělat takzvanou "Energeticko-ekonomickou optimalizaci projektu" té rekonstrukce domu.

S pozdravem Mgr.F.Macholda

P.S. Některé užitečné věci týkající se izolací a jednoduchého výpočtu (odhadu) doby návratnosti najdete na
http://www.nazeleno.cz/stavba/izolace/zatepleni-rodinneho-domu-kdy-se-vyplati.aspx
Pokud byste se potřeboval na něco zeptat, můžete mi zavolat na 603731139
Mgr.K.Murtinger (Ekowatt)
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk