Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.8.13 / dotaz č. 41555
Dobrý den, vlastním nízkoenergetický RD postavený v roce 2000. Dům má obytné podkroví s jednoplášťovou střechou na vnitřní straně se sádrokartonem a parozábranou. Mám obavu, že parozábrana není provedena celistvá, určitě je proděravěná kotvícími prostředky, napojení na prostupující konstrukce určitě také chybí. Můj dotaz zní, jestli existuje dodatečná úprava sádrokartonu pro zvýšení difuzního odporu, aniž by se sádrokarton musel demontovat. Mám na mysli nějakou tapetu nebo něco obdobného. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
z Vašeho mailu není zřejmé, jestli jsou v podkroví nějaké projevy poruch pramenící z nefunkční nebo defektní vrstvy parozábrany. Vizuálně by se porucha parozábrany projevila např. vlhkostní mapou, která by svědčila o kondenzaci vodních par v konstrukci a vytékání kondenzátu do interiéru. Skrytým projevem porušené parozábrany může být zvýšená spotřeba energie. Parozábrana plní často i druhou funkci a tou je zajištění neprůvzdušnosti konstrukce. Pokud tato vrstva je netěsná, pak dochází k nadměrné nežádoucí infiltraci a teplý vnitřní vzduchu je netěsnostmi odváděn do venkovního prostředí.
Provádění parozábrany z fólií spojovaných oboustrannými lepicími páskami je v mnoha případech komplikované a realizace vyžaduje vysokou kázeň a kontrolu provedené práce. Kvalitně provedená parozábrana musí mít pečlivě provedené spoje v rámci plochy (mezi sousedními foliemi) a na okrajích vrstvy (napojení folie na okolní konstrukce a prvky).
Ve Vašem případě bych doporučoval:
Řešení č. 1: pokud nejsou žádné známky poruch typu vlhkostních map na sádrokartonu nebo okolních konstrukcích, nepociťujete nežádoucí proudění vzduchu nebo podezřelé vysoké spotřeby energií na vytápění, pak lze ponechat konstrukce tak, jak jsou.
Řešení č. 2: v případě, že máte podezření na poruchu, pak se vyplatí odkrýt část konstrukce v místě poruchy a zjistit reálný stav detailu. Na základě výsledků pak zvolit postup opravy, která může být lokálního nebo také globálního charakteru. Problémem může být lokalizace poruchy. Je docela pravděpodobné, že porucha vzniká na jiném místě, než se projevuje.
Řešení č. 3: provedení nové vrstvy parozábrany na stávající sádrokarton a provedení nového roštu se sádrokartonovými deskami. Při tomto řešení bude nutno nový rošt kotvit v místě roštu původního. Provedení parozábrany musí být důkladné, tedy důkladné prolepení spojů a napojení parozábrany na stávající okolní konstrukce a prvky (stěny, prostupy střechou apod.).
Řešení č. 4: demontovat sádrokartonový podhled včetně parozábrany a opětovné provedení této části konstrukce střechy. Oprava přímo nemalou měrou zasáhne provoz v domě, ale pokud se ve vrstvě parozábrany vyskytuje systémová chyba, pak je toto opatření nejúčinnější.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk