Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.8.13 / dotaz č. 41557
Dobrý den, prosím o radu ohledně zateplení a skladby stropu.Jedná se o terasu nad verandou RD, velikost cca 4x3m2. V současné době je skladba zespoda: omítka, rákos, trámy, mezi trámy škvára, záklop z prken, betonová mazanina, plech. Veranda je stará cca 50 let. Na terasu se chodilo jen příležitostně. Nyní bude používána denně a je tedy nutná rekonstrukce. Navíc RD zateplujeme a je potřeba zateplit i strop verandy.
Prosím o návrh řešení vzhledem k tomu, že trámy jsou sice v dobrém stavu co se týče "zdraví", ale vykazují mírný průhyb při pohybu. Výměna trámů ale není možná. Předpokládáme, že by se nad původní trámy udělal pevný strop pomocí traverz, dodala by se izolace jak tepelná tak hydroizolace. Jako pochozí vrstvu uvažujeme dlažbu lepenou, nebo dlažbu na terče, případně nějakou pochozí folii nebo terasová prkna. Co se týká výšky, tak je k balkonovým dveřím "schod" vysoký 35cm, takže místa je celkem dost.
Další možností je použít nějakou"lehkou skladbu" přímo na stávající betonovou mazaninu, která by konstrukci příliš nezatížila.
Prosím o radu ohledně skladby, případně nějaké systémové řešení.
Děkuji


Dobrý den,

odpověď na Váš dotaz není jednoduchá, jak by se na první pohled zdálo. Správná konstrukce plochých střech a teras by měla splňovat základní podmínky zajišťující jejich spolehlivý provoz bez možnosti vzniku následných poruch. Ve Vašem případě se jedná o několik souvisejících problémů, které je nutno řešit současně. Z Vašeho popisu vyplývá potřeba poměrně komplikovaného statického řešení, a to z hlediska únosnosti (vlastním zatížením konstrukce a projektovaným užitečným zatížením) i tvarové stability, která bude důležitá pro volbu systémového řešení pochozí vrstvy. Kromě zajištění kvalitní hydroizolace bude nutno, aby navržené souvrství splňovalo i požadavky na difuzi vodních par. S tím související intenzita dodatečného zateplení bude záviset na projektovaném prostředí uvnitř verandy a způsobu zateplení obálky verandy a dělicí stěny verandy (pokud existuje) od přilehlého prostoru uvnitř domu.

Poradna i-EKIS svým posláním slouží pro zodpovídání dotazů z oblasti úspor energie a využívání obnovitelných energetických zdrojů, technické řešení stavebních úloh a konstrukčních detailů, případně korespondenční projektování přesahuje rámec tohoto poslání. Z Vašeho dotazu vyplývá, že uvedená problematika Vám není neznámá, ale spíše potřebujete konkrétní řešení projektem, který Vám na základě provedeného průzkumu může poskytnout projektant v oboru pozemního stavitelství.
Možnost využití služby konzultace a návrhy skladeb konstrukcí pozemních staveb z materiálů ze sortimentu společnosti nabízí na svých stránkách např.
http://atelier-dek.cz/technicka-podpora-sortimentu-dektrade-320

Lituji, že k Vašemu dotazu nemohu poskytnout očekávanou podrobnou informaci.
S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk