Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.8.13 / dotaz č. 41634
Chci se zeptat, zda a jak mohu využít Vašeho (pokud možno bezplatného) poradenství. Před 2 lety jsem se nastěhovala do bytu v nejvyšším patře v severozápadním rohu panelového domu na okraji města. Panelový dům byl před necelými 5 lety nekvalitně zateplen (projekt byl tunel na peníze, SBD o smlouvách odmítá podat jakékoli bližší informace, firma prý zateplení nikdy neprováděla a krátce po dokončení zkrachovala, a proto SBD žádné reklamace řešit nechce), což jsem bohužel zjistila až po nastěhování - u oken a stropních hran byly na zdech vidět mapy, na ploše zdí tečky rzi, v prasklině u balkonových dveří plíseň. V zimě se vytvořila spousta mokrých map a začal marný boj s plísní v celém bytě, nová plastová okna je třeba obkládat hadry, protože kolem nich fouká atd. Letošní mokrou zimu jsem měla na severní stěně bytu (bez okna) rozsáhlou mokrou mapu, ze které mi teď opadává omítka, omítka opadala také kolem okna v obývacím pokoji. Když jsem konečně donutila SBD k návštěvě a zajištění opravy, skončilo to příslibem, že mi nechají něčím zalepit dvě praskliny na povrchu vnější zdi u balkonu, pokud to odsouhlasí domovní samospráva. Čili výsměch.
Je možné nechat si od Vás na základě prohlídky bytu odhadnout, kde a jaký asi je problém v zateplení budovy a jaká oprava je potřeba (chápu, že bez projektu a dokumentace je to těžké posoudit, ale k těm nemám šanci se dostat, ač o to usiluji už rok a půl)?
Byt mám v převodu do OV, ale smlouvy za těchhle podmínek nechci podepsat s tím, že je mi technický stav bytu znám a nemám vůči němu výhrady. Mohu požadovat energetický štítek bytu? Mám špatné zateplení a z něj plynoucí problémy v mém bytě řešit raději jako člen bytového družstva a nebo jako vlastník bytu?
Vážená paní,
bezplatné poradenství můžete využít formou osobní konzultace v našem středisku, kontakty zde: http://ekowatt.cz/cz/kontakt

Podle závad, které popisujete, zřejmě není dosaženo dostatečné povrchové teploty konstrukcí, což se v zimě projevuje vlhnutím konstrukcí. Domnívám se, že ve vašem případě nebyl dodržen stavební zákon, protože při stavbě je nutno dodržet určité technické požadavky. Váš problém je spíše pro právníka, který vám poradí jak reklamovat závady u SBD. Vzhledem k neochotě SBD s vámi jednat by asi bylo dobré zvážit právní kroky.

Pro případný soudní spor si můžete nechat zpracovat odborný posudek závad, případně s návrhem řešení a vyčíslení nákladů. Na jeho základě pak můžete požadovat od SBD odstranění závad, nebo úhradu nákladů. Pokud byl nekvalitně zateplen celý dům, budou obdobné problémy i v jiných bytech. Pro posudek je nezbytná prohlídka stavebním specialistou na místě. Diagnostika závad je nyní v létě obtížná. V zimě lze využít třeba termovizní kameru nebo jiné měření skutečně dosahovaných teplot. Pokud SBD nemá dokumentaci k provádění zateplení, zeptejte se ještě na stavebním úřadě (je ale možné, že zateplení probíhalo bez stavebního povolení).

Pokud byste chtěla posudek přímo od soudního znalce, jejich seznam najdete zde:
http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/$$SearchForm?OpenForm
Mohu vám doporučit kolegu, který je přímo z Č. Budějovic:
http://www.e-c.cz/index.php?page=kontakt

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk