Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.8.13 / dotaz č. 41640
prosím o podání informací k výstavbě výrobny elektřniny "FVE" potřeboval bych znát celý postup kdy je třeba požádat odbornou fitmu o provedení stavby, přez žádost o licenci,o územní rozhodnutí, o stavební povolení, EIA atd včetně předpokládané doby pro vyřízení jednotlivých kroků. mnohokrát děkuji.
Následující postup je doporučený, není vždy potřeba dodržet všechny body a jejich následnost, některé věci lze dělat i souběžně. Postup platí pro velké elektrárny, v případě menší FVE na střeše rodinného domku jsou některé body zbytečné.
Jednotlivé kroky trvají několik dní až několik měsíců, lhůty pro rozhodování státních úřadů jsou dány správním řádem. Úřad si může vyžádat doplňující informace, což termíny prodlužuje. Obecně trvá příprava velké FVE cca 1 rok, malé FVE na rodinném domku cca půl roku.

1/ Podle objemu peněz, které chcete investovat, můžete odhadnout velikost elektrárny. Orientačně lze uvažovat s cenou 40 tis. Kč/ kWp instalovaného výkonu. Pokud chcete dát panely na šikmou střechu, počítejte s plochou zhruba 8 m2/ kWp. Pokud chcete použít pevné panely na stojanech, je zábor plochy 2x až 3x větší kvůli rozestupům mezi řadami panelů. Při použití trackerů (dvouosých natáčecích systémů) je zábor plochy 40 až 50 m2/ kWp. Uvedené plochy platí při použití monokrystalických a polykrystalických panelů, při použití tenkovrstvých amorfních panelů je vycházejí plochy zhruba dvojnásobné.

2/ Zjistěte na místním stavebním úřadě, zda v daném místě nebrání stavbě elektrárny územní plán, ochranná pásma nebo jiné okolnosti.

3/ Vyžádejte si od místního distributora (PRE, ČEZ, E.ON) předběžný souhlas s připojením k síti.

4/ Zpracujte si podnikatelský záměr a studii proveditelnosti, která zváží i rizika (např. co se stane, když elektrárna nebude půl roku v provozu - budete moci splácet úvěr? Co když produkce el. bude nižší než udával výrobce? atd. atd.). Některé banky při žádosti o úvěr.vyžadují energetický audit. Audit je výhodné zpracovat souběžně se studií proveditelnosti.

5/ Pokud už víte co budete stavět (výkon, technické parametry) - třeba na základě výsledků auditu, začněte jednat s místním distributorem (PRE, ČEZ, E.ON) o technických podmínkách připojení k síti. Pravidla pro připojení zdroje k distribuční soustavě jsou pro všechny distributory společné, najdete je na jejich stránkách nebo na www.eru.cz.

6/ Nechte si vypracovat projektovou dokumentaci.

7/ Požádejte na stavebním úřadě o vydání územního rozhodnutí a následně stavebního povolení. Zde vám sdělí případné další podmínky, např. nutnost studie EIA. Elektrárnu lze postavit jen v území, kde je to v souladu s územním plánem. Požádejte obec případně o změnu územního plánu. Obec může chtít uhradit náklady spojené se změnou územního plánu.

8/ Pokud budete investovat s využitím úvěru, začněte jednat s bankou.

9/ Souběžně začněte jednat s ERÚ o přidělení licence pro podnikání v energetice (na výrobu elektřiny se nevydává živnostenský list, ale licence ERÚ). Na www.eru.cz najdete podrobnosti a formuláře.

10/ Proveďte výběrové řízení na dodavatele technologie a dodavatele stavby.

11/ Instalujte systém a připojte k síti, získejte od distributora souhlas s připojením a provozem.

12/ k datu uvedeném na licenci se stáváte podnikatelem, vyřiďte si náležitosti s tím spojené (přidělení IČO, přihlášení do systému zdravotního a soclílního pojištění atd.)

Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk