Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.8.13 / dotaz č. 41712
Dobrý den, NZÚ mě svojí dotací láká ke stavbě již třetího domu. Navrhnu si ho stavebně po bohatých zkušenostech sám. Zvolím konstrukce (tepelné odpory), které jsou pro pasivní domy dostačující (již certifikované pasivní domy). Strojní větrání s účinností rekuperace nad 80%. Orientace jih. Dům bude cca 8 x 12 m s dvěma proti sobě uskočenými pultovými střechami (polovina dvoupodlažní, polovina (jižní strana) jednopodlažní - viz velmi přibližně: http://www.newliving.cz/projekty-rodinnych-domu-projekt-rodinneho-domu-dara-102/). Dům bude nicméně deklarován a vystavěn jako jednopodlažní s bytovou jednotkou cca 90 m2 a horní patro bude označené jako půdní prostor - nemáme v úmyslu ho kdy využívat a nepovede k němu schodiště. Izolace na betonovém stropě v tloušťce klidně 50 cm s λ=0,035 není problém. Vidíte zde nějaký zádrhel, proč by to nemělo vyjít (alespoň na volnějších 20 kWh/m2 p.a.). Vzhledem k tomu, že odvedu 90% práce a pro energetického specialistu (s oprávněním pro energetické audity) zbyde "to" naklepat do Protechu a případně odladit skutečně jen poslední detaily nemyslím, že nutně musím vydávat desítky tisíc Kč za "razítko". Jste schopni odhadnout, jaké náklady mě čekají? Děkuji
Dobrý den,

podle Vámi uváděného základního popisu je celkem obtížné stanovit, zda bude objekt splňovat všechny požadované parametry v oblasti B, Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností. V této oblasti jsou hodnoceny níže uvedené parametry:
Měrná roční potřeba tepla na vytápění ≤ 20 (15) [kWh.m-2.rok-1]
Měrná neobnovitelná primární energie ≤ 90 (60) [kWh.m-2.rok-1]
Součinitel prostupu tepla jednotlivých konstrukcí na systémové hranici U ≤ Upas,20 [W.m-2.K-1]
Průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy ≤ 0,22 [W.m-2.K-1]
Průvzdušnost obálky budovy po dokončení stavby n50 ≤ 0,6 [1.h-1]
Nejvyšší teplota vzduchu v pobytové místnosti θai,max ≤ θai,max,N [°C]
Povinná instalace systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla
Účinnost zpětného získávání tepla z odváděného vzduchu η ≥ 75 [%]

Vzhledem k tomu, že není známo, jak budou řešeny detaily z pohledu tepelných mostů a lineárních vazeb, jakým způsobem bude provedeno zastínění otvorových výplní, jaký bude způsob vytápění, větrání a přípravy TV, netroufnu si osobně odhadnout, zda bude mít Vámi popisovaný objekt šanci na úspěch. Momentálně jsem řešil případ, kdy velmi významnou roli na výsledek měly např. řešené detaily objektu (lineární vazby) a také orientace a sklon solárních panelů na objektu. Dílčími úpravami řešení, oproti původnímu projektu, jsme dosáhli požadovaného bodového ohodnocení. Velice významnou položkou je v tomto případě i zdroj tepla, protože jedním z hodnocených kritérií je také Měrná neobnovitelná primární energie. Ta, v případě použití např. elektrických topných vložek, případně elektrokotle, bez výraznějšího vlivu obnovitelných zdrojů, může dostat celkové hodnocení objektu nad maximální hodnoty.

Z výše uvedených důvodů Vám nejsem schopen, pouze na základě Vámi uvedených údajů, sdělit jakékoliv stanovisko.

S pozdravem,


Ing. Tomáš Müller
Odpovídá:  Ing. Tomáš Müller* - EKIS Ústí nad Labem tisk