Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.8.13 / dotaz č. 41739
Dobrý den,obdržel jsem od Vás odpověď na můj dotaz z 5.9.2008 vč. odkazu na vyhlášku stanovující podmínky pro zařazení spotřebičů do energetických tříd, podepsán ing.Josef Šťastný. Můj dotaz se týkal porovnání energ. náročnosti staré a nové chladničky. Zatímco stará chladnička měla udávanou spotřebu při dané teplotě okolí, u nové se mi tento údaj ani po prostudování vyhlášky nepodařilo zjistit. I člověku bez energetického vzdělání je zřejmé, že udávaná spotřeba musí záviset na teplotě okolí. Pokud jsem tento údaj přehlédl, prosím o pomoc.

Dobrý den, děkuji za dotaz.
Spotřeba elektrické energie a údaje na energetických štítcích vychází z normalizovaného měření. "Skutečná spotřeba energie závisí na způsobu použití a umístění spotřebiče." Tolik vyhl. 442/2004 Sb. (Příloha č. 4, část II, bod 6). Součástí technické dokumentace, která se zpracovává ke každému typu energetického spotřebiče, je informační list. Informační list doplňuje a rozšiřuje údaje uvedené na štítku.
Informační list je součástí brožury a je dodáván výrobcem spolu se spotřebičem prodejci. V případě konkrétního spotřebiče doporučuji kontaktovat buď výrobce nebo elektrotechnický zkušební ústav, webová stránka www.ezu.cz.
Od listopadu 2011 platí nová vyhláška č. 337/2011 Sb. o energetickém štítkování.
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk