Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.8.13 / dotaz č. 41936
Dobrý den. Chtěl bych zateplit strop v garáži, nad kterým se nachází obývací pokoj. Strop se skládá ze železobetonu o síle 15 cm. Garáž bude bude vytápěna zhruba na 5-10 stupňů. Chtěl bych použít EPS polystyren, ale nevím, jakou tloušťku polystyrenu mám použít. Mohli by jste by nějak poradit? Děkuji za odpověď
Děkuji za zaslání dotazu do naší poradny. Zateplení obvodových stěn, podlah, stropů a výplní je jedno ze základních pasivních opatření na úsporu nákladů na vytápění. Vše si vysvětlíme na principu zateplení obvodové stěny, která tvoří předěl mezi vnitřním a venkovním prostředím, avšak ve vašem případě je proto oproti vaší situaci rozdílná.

Základní výpočtová teplota pro Nepomuk je -15 st.C a celkove maximalní teplotní namáhání konstrukce pro vnitřní výpočtovou teplotu 22 st.C. je rovna jejich rozdílu, t.j. 37 st.C (22-(-15)=37).
Pro vaši popsanou situaci bude pro zateplení obývacího pokoje znamenat celkové teplotní namáhání stropu garáže na 17 st.C, (22-5=17) což představuje cca 50% teplotního zatížení oproti podmínkám, které by byly při zatížení konstrukce přímou venkovní teplotou. Jinými slovy, pokud nám dnes při přestavbě zákon určuje minimální hodnoty teplotního součinitele tepla a s tím i související výpočet tloušťky zateplení, velice zhruba se dá počítat s poloviční tloušťkou zateplení.
Po provedeném výpočtu vámi zadané skladby stropu garáže by vhodná minimální velikost tloušťky zateplení byla 50 mm pěnovým polystyrenem EPS (doporučejeme však spíše 60 mm).

Na druhou stranu je potřeba říci, že provedením zateplení stropu garáže ubudou podstatně i ztráty vznikající přechodem tepla z obývacího pokoje směrem ke garáži a toto snížení ztrát by mohlo znamenat i snížení teploty uvnitř vlastní garáže, pokud výchozí projekt na vytápění garáže počítal s přestupem tepla z okolních prostor.


Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk