Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.8.13 / dotaz č. 42023
Dobrý den, chtěli bychom Vás požádat o radu při zateplování stropu RD. Novostavba, Ytong 37,5, strop Miako 19cm +6cm betonu nad nosníky, vytápění elektrokotel - podlahové topení. Chtěli bychom použít na zateplení polyestyren pevnost 100 + pokryti OSB deskami. Půda je pochozí. Jaká tloušťka by byla dotačující?
Děkuji za odpověď.
Vážená paní,
na otázku "Jaká tloušťka by byla dostačující?" se těžko exaktně odpovídá. Minimální hodnota je dána požadavky platné normy, které je třeba při rekonstrukci splnit. Nákladově optimální tloušťka tepelné izolace je taková, které minimalizuje celkové náklady za nějakou dostatečně dlouhou dobu (řekněme 15 let). V případě vašeho domu, který je vytápěn elektřinou se bude ona nákladově optimální tloušťka pohybovat někde mezi 20 až 30cm při použití běžného bílého PS. Vzhledem k vývoji cen elektřiny lze odhadnout, že je asi lepší použít spíše silnější vrstvu, pokud je to technicky možné.
Výsledný efekt izolace ale záleží také na tom jaké tepelné mosty v té konstrukci stropu jsou- tepelný most snižuje efekt silné izolace tím, že odvede tepelný tok mimo izolaci. Takový tepelný most může být betonový věnec, zděné komíny a pod. Pokud je to jen trochu možné, měly by se takové tepelné mosty odstranit (zaizolovat).
Pěnový polystyrén není jediná možnost čím izolovat; často se používá například minerální vata, zafoukání celulózovou vatou nebo i kombinace pěnového polystyrénu a minerální vaty (http://www.isover.cz/isover-stepcross).
Pokud skrz strop prochází komín od krbové vložky nebo kamen, pak je vhodné kolem něj dát raději nehořlavou minerální vatu.

S pozdravem Mgr.F.Macholda a Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk