Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.8.13 / dotaz č. 42114
Dobrý den.
Dovoluji se na Vás obrátit s následujícím dotazem.
Jako vlastníci bytových jednotek jsme rozhodli o realizaci opravy fasády našeho bytového domu. V některých částech je stav kritický a zatím preferujeme kompletní opravu. Jedná se o neoklasicistní dům z roku 1893, s množstvím ozdobných prvků. Dům není památkové chráněn. Klenuté, pískovcové sklepy se značnou vlhkostí až do základového soklu.
Na základě poptávkového řízení můžeme konstatovat, že oprava fasády se zachováním původního urbanistického řešení, včetně klempířských prvků bez zateplení je 2,2 mil. Kč. Aplikace certifikovaného fasádního systému Baumit (Weber,Henkel,Hasit).
Nyní ještě zvažujeme možnost realizovat částečné zateplení (je zřejmé, že úplné zateplení není možné viz. foto). Můžete nám sdělit Váš odborný názor na tuto problematiku. Existuje efektivní řešení částečného zateplení, které přinese úsporu energie, resp. zvýšená investice se v rozumné době vrátí. Do jaké míry bude zateplení realizovatelné při zachování charakteru budovy. Tl. obvodového pláště cca 50 cm, cihla, pískovec. Okna v 80% plastová, krov izolován při opravě střechy. Současná energetická náročnost je cca 160 kWh/m2/rok.
Vážený pane inženýre,
efekt zateplení je v zásadě aditivní, každý zateplený metr stěny sníží únik tepla. Problém je v tom, že náklady na zateplení se skládají z části fixní, která není úměrná zateplené ploše a z části variabilní, která je přibližně úměrná ceně zateplovacího materiálu. Situaci navíc komplikují tepelné mosty, které se projeví v místech kde ta izolační vrstva končí a začíná neizolavané zdivo a které dost snižují výsledný efekt. V každém případě tedy platí, že čím větší a čím souvislejší ta zateplená plocha je, tím lépe. Navíc, pokud chcete čerpat dotaci z Nové zelené úsporám, tak je třeba splnit jisté minimum. Nevím jak ten dům vypadá, nicméně skoro vždy se něco dělat dá. Dnes jsou již dokonce různé římsičky a další
ozdobné profily z PS, které se dají použít na vytvoření určité napodobeniny originální fasády. Stěny také nejsou jediné místo, které se vyplatí izolovat; často bývá u těchto starých domů dobře návratná izolace stropů resp. podlahy půdy. Pošlete mi na e-mail fotografie jednotlivých stěn a případně i nejaký plánek, pokud máte (půdorys a řez nebo nárys z nichž budou zřejmé rozměry). Já se nad tím zamyslím a pak si zavoláme a zkusíme probrat možnosti. Připomínám ještě, že pokud by vlhkost ze sklepů pronikala až do zdí přízemí bylo by asi nutné volit nějaké jiné zateplení než běžné kontaktní nebo napřed řešit problém vlhkosti. Pokud se nám podaří najít nějaké možnosti, pak bude asi třeba provést nějaké ekonomické zhodnocení a odhad doby návratnosti (viz např. http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov) abyste měl nějaký solidní podklad pro konečné rozhodnutí. To by vám asi mohli zajistit kolegové v Praze; jednak se na to specializují a jednak je to z Prahy do Děčína přece jen blíž než z Č.B.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
K.Murtinger@gmail.com
tel.603731139
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk