Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.8.13 / dotaz č. 42140
Dobrý den,
dostala jsem typ, že bych u Vás mohla dostat radu.

Chystáme se zateplit RD postavený v 50. letech. Jedná se o patrový dům, z části vybavený plastovými okny. Můj záměr je dovyměnit stará okna za plastová (cca 3 ks), zateplit fasádu polystyrenem (asi šedým o tloušťce 16 cm) a zateplit podlahu půdy minerální vatou. Podlaha půdy je betonová, střecha také není zateplená. Myslíte, že je toto zateplení vhodně zvolené a bude efektivní? Jaká by mohla být návratnost v úsporách za vytápění tohoto domu? Vytápím plynem a ročně zaplatím kolem 46 000,- Kč. Jeden známý mi doporučil nezateplovat fasádu, jelikož šířka zdi (50 cm) je dostatečná a zaměřit se pouze na střechu a zkusit ušetřit na způsobu vytápění (ne plynem, ale tuhými palivy, dřevem v krbových kamnech...). Je lepší zateplit podlahu půdy nebo střechu? Problém s vlhkostí nemám.

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
jestliže se chystáte zateplit fasádu domu „šedým“ polystyrenem s deklarovanou hodnotou součinitele tepelné vodivosti λ=0,031 W/(mK), bude pro splnění stávajících požadavků daných normou na tepelné vlastnosti vnější stěny z pálených cihel postačovat tloušťka polystyrenu 12 cm. Požitím tepelné izolace o tloušťce 16 cm budou tedy vlastnosti stěny lepší, než jsou požadované parametry. U zateplení půdy minerální vlnou při předpokladu stropu z tvarovek hurdis zalitých betonem je pro splnění doporučení dostačující tloušťka izolace 20 cm. Zateplení stropu nebo střechy volte podle využití půdy. Pokud bude na podlaze půdy položena minerální vata, nelze půdu bez dalších úprav pochozí vrstvy využít.
Z dnešního pohledu a požadavků na tepelné vlastnosti konstrukcí je původní cihlová stěna zcela nevyhovující. Požadavek na součinitel prostupu tepla je podle stávající normy cca 4x přísnější než je hodnota cihlové stěny bez zateplení. Podle prováděných výpočtů pro dotační program Nová zelená úsporám 2013 je teoretická úspora tepla při „standardním“ zateplení vnějších stěn, stropu nebo střechy, podlah a výměně oken až 50 %.
Při změně zdroje tepla ze zemního plynu na tuhá paliva je nutné uvážit mít dostatečné místo na uskladnění paliva, investiční náklady na nový zdroj tepla (řádově desítky tisíc Kč v závislosti na typu a stupni automatizace, délce komína, napojení do stávající otopné soustavy atd.), zvýšené nároky na údržbu a obsluhu, zvýšené znečištění v objektu apod.
Přesnější vyčíslení úspor či odhadu investice na výměnu zdroje by bylo možné po předložení stavební výkresové dokumentace nebo při konzultaci na místě.

S přáním krásného dne
Ing. Libor Tobiáš
Odpovídá:  Ing. Libor Tobiáš* - EKIS Kladno tisk