Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.9.13 / dotaz č. 42172
Dobrý den,
potřeboval bych poradit se skladbou podlahy. Rekonstruuji místnost na sterém statku se smíšeným zdivem (kámen a cihla). Zhruba pod třetinou místnosti je rostlý terén, ale pod zbytkem je sklep se dvěma cihlovými klenbami. V nejvyšším bodě jedné je ke konečné výšce podlahy cca 10cm, nad druhou dokonce jen 5cm. Jakou zvolit skladbu podlahy při tak nízké výšce? Do místnosti navíc zasahuje šikmá klenba nad schody do sklepa, jak tu izolovat?
Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Při návrhu vhodné skladby jsou rozhodující:
- Požadavek na tepelně izolační vlastnosti podlahy
- Možnost použití materiálu izolace s ohledem na vlhkost konstrukce
- Využívání sklepa (vytápěný – nevytápěný)
- Přání investora k nášlapné vrstvě (dlažba nebo jinak, podlahové vytápění apod.)
Pokud se jedná o normové požadavky na podlahu mezi vytápěným a nevytápěným prostorem - závazná norma ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011) udává minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,60 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,40 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,30 až 0,20 (W/m2.K).
Legislativa dále upřesňuje Vyhláškou 78/2013 Sb. požadavky na energetickou náročnost budovy při větší změně dokončené budovy nebo jiné než větší změně na nákladově optimální úrovni tak, že stanoví maximální strop pro dané ukazatele na vyspecifikovaných referenčních hodnotách. Zde pak záleží na tom, čeho všeho se rekonstrukce týká (rozsah stavebních úprav domu jako celku - §6, odst.2, písm. a až c). Je to trochu složité, ale jde o to, že měněné stavební prvky na obálce budovy (mezi vytápěným prostorem a venkovním prostředím nebo nevytápěným prostorem či přilehlou zeminou) nemají mít součinitel prostupu tepla horší, než daná referenční hodnota (písm.c). Ta je v tomto případě patrně doporučenou hodnotou U dle výše citované ČSN. To odpovídá cca 10 cm tepelné izolace na bázi běžného EPS (λ kolem 0,039 W/m.K) v podlaze nad sklepem, nebo odpovídající tloušťka rozložená na izolaci nad a pod klenbou.
Současně musí hodnoty referenční splnit měněné technické systémy (např. vytápění). Dodržet se to nemusí u památkově chráněných objektů.
Málo místa na tepelnou izolaci je dle Vašeho popisu ve vrcholu klenby. V patách a v určitém rozsahu je patrně možno izolaci přidat, vešlo by se možná i více než 10 cm. Izolaci lze pak pokládat například na vyrovnávací násyp z Liaporu.
Rovněž lze zvolit materiál tepelné izolace o lepších parametrech, např. extrudovaný polystyrén XPS (λ kolem 0,032 W/m.K), který má nižší tepelnou vodivost, nebo fenolickou desku s tepelnou vodivostí λ kolem 0,021 W/m.K. Zde pak postačí i cca 6 cm tohoto izolantu. Izolace s menší odolností na vlhko by však neměla být tam, kde toto riziko hrozí.
Výše uvedené platí, pokud sklep bude nevytápěný a sloužit bude jako sklep.
Variantou je pak zateplení klenby zespodu, kde podle míry vlhkosti klenby lze použít například lepené nařezané polystyrénové segmenty a izolant opatřit pohledovou vrstvou z tenkovrstvé omítky vyztužené skelnou tkaninou.
Postupovat lze tedy v několika variantách, přesná skladba podlahy je pak věcí projektového návrhu dle konkrétních podmínek na místě.
Vystupující klenbu v místě schodiště lze například v interiéru přiznat zvýšením podlahy tak, aby se dostatečná tloušťka zateplení vešla.
Pokud je v místnosti obava z vlhkosti, nedoporučuji příliš dřevěné rošty a dřevěné podlahy z důvodu rizika biotického napadení.
V případě podlahového vytápění je potřeba na izolaci přidat a pak by více méně nezbylo než snížit o izolaci podhledy sklepů.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk