Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.9.13 / dotaz č. 42309
dobrý den, pro zateplení šíkné střechy mého nově stavěného RD je plánováno 2x18 cm skelné vaty s lambdou 0,0039. je tato skladba vhodná a dostatečná? či mám vyžadovat izolaci z lepší lambdou? případně jinou skladbu. dům je z 44 eko+ na pěnu a pravděpodobně jej zateplím 12 cm vatou. nejedná se o pasivní ale rád bch aby byl dům spotřebou el. energie efektivní. vytápění kondenzačním plynovým kontlem do podlahy.
moc děkuji za radu
hezký den
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Zateplení střešního pláště je jednou z velmi důležitých věcí při návrhu obytného podkroví a hodnotí se zde nejen tepelně izolační schopnost, ale i schopnosti skladby odvádět vlhkost (difúzně otevřená střecha), nebo zajištění toho, aby zde ke kondenzaci nedocházelo. Pak záleží na kvalitě provedení parozábrany, ale rovněž na řešení konstrukčního detailu, aby izolační vlastnosti skladby nezhoršoval tepelný most.
Variant konstrukčního a materiálového provedení podkroví je pak mnoho. Obvykle projektanti vycházejí z jednoho ustáleného schématu provedení šikmé střechy – tedy difúzně uzavřená skladba s izolací mezi krokve a pod krokve se sádrokartonovým podhledem. Patrně je toto i Váš případ.
Pokud jde o tloušťku izolace - současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro šikmou střechu se sklonem do 45° s podkrovím 0,24 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,15 až 0,10 (W/m2.K).
Rozhodně by se měla splnit alespoň hodnota doporučená 0,16, ale jedná se především o celkovou energetickou koncepci domu. Uvádíte, že nechcete dům pasivní (to by ale projekt a příprava vypadaly úplně jinak), ale určitě by jste rád měl alespoň nízkoenergetický (NED). Pak by bylo potřeba vycházet spíše ze třetí hodnoty, tedy doporučení normy pro pasivní domy, ono se tím rozumí pro domy s nízkou energetickou náročností obecně. O tom, zda dům bude nízkoenergetický rozhoduje výsledek celkového posouzení stavby, kde by měrná potřeba energie na vytápění domu měla být v rozmezí od 15 do max.50 kWh/m2 za rok. To je jedno z hlavních kritérií NED.
Dům postavený podle doporučení – druhá.hodnota, bude mít měrnou roční potřebu tepla na vytápění v rozmezí 70 až 90 kWh/m2.rok, možná i více.
Domy bez rekuperačního systému větrání dosáhnou hodnoty těsně pod 50 kWh/m2 za rok v případě zateplení na tu nejlepší úroveň (samozřejmě pro všechny obálkové konstrukce, tedy i podlahu, okna apod.)
Při plánované tloušťce uvedené izolace celkem 36 cm by se hodnota U měla pohybovat kolem 0,15 (W/m2.K). Přesná hodnota se určí pouze přesným výpočtem, který zohlední konstrukční a geometrický tvar skladby (vliv krokví, závěsů podhledu apod.)
To by měl projektant udělat a skladbu správně nadimenzovat (resp.všechny skladby, tedy i obvodovou stěnu).
Takže ještě k obvodové stěně:
Z hlediska normy platí zase to samé jako pro střechu – 3 hodnoty.
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro vnější stěnu zděnou 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,18 až 0,12 (W/m2.K).
Z technického listu Porotherm 44 EKO + Profi lze vyčíst udávaný součinitel prostupu tepla U 0,21 (W/m2.K). Tedy není pro NED úplně optimální. Při zateplení vatou 10 cm se celková hodnota U posune na cca 0,14 (W/m2.K). Skladbu doporučuji posoudit na kondenzaci vodní páry v konstrukci (není jednoznačně bezpečná), což by měl v tomto případě projektant (tedy pokud by to navrhl on) zase posoudit. Podobně, jako je potřeba posoudit na kondenzaci přesně navrženou skladbu střechy.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk