Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.9.13 / dotaz č. 42330
Dobry den,
chtel bych poprosit o radu:
Zatepluji strop ve 30 let starem dome. Z vrchni strany se jedna o neobyvane prostory pudy a ze spodni strany se jedna o obytne prostory loznice, kuchyn, obyvaci opkoj atd. Strop je z zeleznych nosniku a hurdisek na terych je rovny betonovy poter.
Pro zatepleni chci pouzit 2x EPS 200 S polystyren o tl.100mm, ktry bude prekladany kvuli sparam pres sebe tedy o celkove sile 200mm oplystyrenu. Aby se dalo po izolaci chodit bude jako zaklop pouzity drevotriskove desky a ruzne prkan,ktere se na pude jiz nachazi.

Dotaz zni, zda a jakou parozabranu nebo paropropustnou folii potrebuji vlozit nekde mezi polystyren a beton nebo pod drevotriskovy zaklop?

Dekuji za odpoved.
Dobrý den,

omlouvám se za zpoždění.
Současně musím i konstatovat, že pro adekvátní odpověď, třeba i na základě propočtu, chybí informace o celkové skladbě stropů, jeho navázání na ostatní konstrukce a i prohlídka současného stavu.
Obecně se dá konstatovat, že při zateplování stropu pod nevytápěnou půdou deskami s polystyrenu není nutné používat parozábranu mezi původní strop a zateplení. Na půdě bývají vyšší teploty než jsou venkovní a nemělo by docházet v roční bilancí k vyšší kondenzaci vodních par než je vypařené množství.
Paropropustná folie je zabezpečení proti zatečení při poruše střešní krytiny, nebo vlhkosti namrzlé na vnitřní straně střešní krytiny. Tato folie musí být vyspádovaná a zajištěn odtok vody. V případě rovných ploch je to problém. V jaké stavu je Vaše střešní krytina nedokáži posoudit. Z obecného hlediska bych ani paropropustnou folii neinstaloval, předpokládá se, že do střechy nezatéká a případná vlhkost vznikající roztátou námrazou je zanedbatelná.

S pozdravem

Mach
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk