Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.9.13 / dotaz č. 42400
Dobrý den, stavíme RD. Budeme mít otevřený strop a tím pádem musíme zateplovat přímo střechu. Nejsme si jisti jakou izolaci zvolit. Projektant nám doporučil orsil. Nedávno jsme konzultovali i možnost chytré izolace - chytraizolace.cz. Mohli byste nám poradit, co je pro dům výhodnější?
Velice děkujime za odpověď
Vážená paní,
minerální nebo skleněná vata je asi nejběžnější tepelná izolace a dnes již existují materiály s výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi. Při stavbě nového domu také nejsou s jejím použitím žádné potíže. Na místě vypěňované izolace mají určité výhody při rekonstrukcích protože dokáže proniknout i do obtížně přístupných míst krovu. Pokud jde o součinitel tepelné vodivosti, tak pro stříkanou pěnu ICYNYNE platí, že DEKLAROVANÁ HODNOTA (LABORATORNÍ) 0,038 W.m-1K-1
VÝPOČTOVÁ NA ZÁKLADĚ SOUČINITELŮ PODMÍNEK PŮSOBENÍ (50%) 0,039
(http://www.chytraizolace.cz/upload/1345123394.pdf)
Kvalitní skelná nebo minerální vata dosahuje lepší hodnotu (přibližně 0,333) a pravděpodobně vyjde levněji.
Další možnost je použít nadkrokevní izolaci z desek PU nebo PIR (http://www.asb-portal.cz/stavebnictvi/materialy-a-vyrobky/tepelne-izolace/nadkrokevni-celoplosna-izolace-z-pur-pir-desek-1526.html), která má ještě lepší vlastnosti a umožní maximální využití vnitřního prostoru (je ale drahá).
Jestli už máte projekt tak si nechte udělat nabídky na zateplení mezi krokve a pod krokve minerální vatou a pěnou ICYENE (na stejný součinitel prostupu tepla) a případně i pro nadkrokevní izolaci a budete moci porovnat ceny. Chtějte také nějaké reference od firmy, která dělá stříkané izolace pěnou; dá se na tom lecos zkazit. Já osobně jsem pro izolaci stropu zvolil skleněnou vatu se součinitelem tepelné vodivosti 0,033, právě proto, že jsem měl jistou nedůvěru k tomu zda stříkaná pěna bude opravu mít deklarované vlastnosti.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk