Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.9.13 / dotaz č. 42452
Dobrý den,
chceme zateplit starší rodinný dům a zároveň koupit kamna na dřevo. A samozřejmě je naším cílem, aby pak byly náklady na vytápění co možná nejnižší. Na koho se máme obrátit, aby posoudil a doporučil nejvhodnější opatření ( tj. např. způsob zateplení, vhodný materiál, výkon kotle atd.)?
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.
Pro Vámi uváděné úpravy vytápění bude nutno využít specialisty několika odborností. Pro návrh zateplení projektanta stavaře, který určí výpočtem minimální potřebnou tloušťku izolace a druh použitého izolačního materiálu. Přitom by měl vycházet z ustanovení normy ČSN 73 0540-2, která udává hodnoty součinitele prostupu tepla a to hodnoty požadované, které vyhovují současným požadavkům. Dále pak udává hodnoty doporučené a hodnoty doporučené pro pasivní domy. Protože životnost budov je dlouhodobá, měl by součinitel prostupu tepla vyhovovat nejen současným požadavkům, ale i požadavkům budoucím. Rozdíl v nákladech je pouze v ceně použitého izolačního materiálu, zatím co ostatní náklady (zřízení staveniště, stavba lešení apod.) jsou shodné.
Součástí zateplení by měla být nejen tepelná izolace stěn, stropů a podlah, ale i výměna oken případně i venkovních dveří, prováděná současně se zateplením fasády. Tento projektant by měl zároveň určit tepelnou ztrátu domu po provedení uváděných úprav a udělat rozpočet na navržené úpravy.
Projektant topenář by měl podle tepelné ztráty navrhnout způsob vytápění (kamna na dřevo, kotel?) a potřebný výkon. Rovněž navrhnout hospodárný způsob ohřívání vody pro užitkové účely.
V současné době probíhá akce Nová zelená úsporám a jsou přijímány žádosti o dotace. Je možno žádat o dotace na zateplení rodinného domu, o dotace na náhradu zdroje tepla na tuhá a vyjmenovaná kapalná paliva a o dotace na instalaci solárních kolektorů na ohřívání vody pro užitkové účely.
Bližší informace a formulář žádosti je možno získat na www.nzu2013cz. Na této adrese je rovněž Seznam odborných dodavatelů a Seznam výrobků a technologií, jejichž použitím je podmíněno poskytnutí dotace. Žádosti o dotace budou přijímány do 29. listopadu nebo do vyčerpání stanovené částky.


S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk