Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.9.13 / dotaz č. 42909
Dobrý den,
potřebuji poradit s izolací zahradního domku 3m x 6m.
Budu stavět zahradní domek a stěny i střecha budou z OSB desek 12mm(zvenku i vevnitř).
Nosné trámy 12cm x12cm.
A mám fasádní polystyren 12cm.
Z venku bude už jen nátěr nebo pár prken jako dekorace.
Mám tam ten polystyren nějak lepit nebo stačí jen dát a zavřít to zevnitř tou druhou OSB deskou?
A bude to takhle stačit?
Děkuju za rady.
Dobrý den, jen pár zásad, které je nutné dodržet. Především je potřeba zateplení posoudit mj. z hlediska tepelné techniky ( a asi i statiky) tj., aby tepelný odpor odpovídal současným požadavkům na výstavbu a dalším problémem je difůze vodních par do konstrukce. Předpokládám, že budete muset mít nějaký projekt. Projektant by měl tyto problémy řešit.
Dalším problémem ve Vámi popisovaném případě je fakt, že musíte zajistit, aby tepelně – izolační materiál v celé ploše neměl mezery, kterými by teplo utíkalo z vnitřku ven – a to může být v případě polystyrenu problém. Čili polystyren pouze „halabala“ vložit mezi OSB desky - to bych nedoporučoval. Navrhoval bych lepit a mezery mezi deskami a roštěm vyplnit též pěnou, v každém případě by minerální vlna byla vhodnějším tepelně – izolačním materiálem. Dále bude zřejmě nutné realizovat odvětrávanou mezeru mezi tepelně – izolačním materiálem a venkovní OSB deskou.
V každém případě doporučuji to, co jsem uvedl na začátku odpovědi - věc řešit s projektantem, který provede potřebné tepelně – technické výpočty.
Odpovídá:  Ing. Pavel Novák* - EKIS Most Středisko pro úspory energie tisk