Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.9.13 / dotaz č. 43030
Dobrý den,
koupili jsme byt v přízemí panelového domu, byt se na nachází na terénu, část bytu je pod povrchem půdy. Panelový dům je částečně zateplen. Zateplená je zadní část paneláku, kde také je náš byt "zabořen" částečně do terénu. Na této straně bytu máme problémy s plísní a se vzlínání vlhkosti do zdí. Chtěli bychom od Vás poradit, zda může mít provedení zateplení domu vliv na výskyt plísně v bytě? Plíseň se nachází v koupelně a na chodbě, kde je nadměrná vlhkost. Zde také část zdi vzlíná a vysoluje se v místě podlahy. Na plíseň na zdi, která se nachází výše nad podlahou "pomáhá" použití SAVA, musí se ošetřit minim. jednou měsíčně. Na vysolenou spodní část zdi SAVO nezabírá, spíše naopak. Je jasné, že bez odstranění příčiny vlhkosti - vzlínání zdi od spodu, se plísně ani vysolené zdi nezbavíme. Jedná se o byt v osobním vlastnictví ve SJV. V přízemí se nachází pouze tento jeden byt, ostatní prostory jsou zde technické. Potřebovali bychom odborně poradit, jak odstranit vlhkost z bytu. Moc prosíme o radu. Děkuji.
Dobrý den,
obecně vzato se takovéto případy těžko posuzují bez vizuální prohlídky stavby. Hraje zde totiž roli celá řada prostorových faktorů (množství vody do stěny, poloha stěny ve stavbě, povrchová a podzemní voda, chování podzemní vody v lokalitě v okolí i několika stovek metrů, způsob provedení zateplení, skladba stěny, parametry vnitřního vzduchu v bytě, atd.). Dále má velký vliv chování uživatelů bytu v přechozím a novém stavu atd. Nabízím tedy možnost setkání se na místě. Stručně lze však konstatovat:
Zateplení stěny z vnější strany určitě má vliv na stavebně - fyzikální chování stěny. Režim, který fungoval před zateplením mohl být narušen. Zateplení stěny z vnější strany určitě zhoršuje možnost odpařování vody z konstrukce stěny směrem do exteriéru, a tím může docházet k vážnějším projevům vlhké stěny v interiéru. Savo může odstranit plíseň, ale nikoliv krystaly soli. Navrhuji provést osobní setkání na místě stavby, kontaktujte mne prosím na 775 70 70 15 nebo mi zašlete telefonní kontakt na Vás. S pozdravem Ing. Jiří Tokar.
Odpovídá:  Ing. Jiří Tokar* - EKIS Česká Lípa tisk