Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.9.13 / dotaz č. 43081
Dobrý den, chtěl bych zhotovit místnosti v prostoru pod docela velkou prostornou střechou, kde jsem již před 16 lety počítal s vybudováním obytných prostor. Vzhledem k příliš velké ploše tohoto prostoru jsem se rozhodl provést rovné stěny, které by byly cca od 1 m až 3,5 m od šikmé střechy. Z těchto důvodů bych chtěl mít izolaci v těchto rovných stěnách. Můžete mi prosím poradit jak nejlépe provést konstrukčně i "izolačně" tyto stěny, jelikož si nejsem jist jakým způsobem je vyřešeno to aby izolační materiál např. neklesal samo-tíží dolů v těchto stěnách a tvořil narušení izolace, při výšce 2,3 m. Chtěl bych jako konečnou úpravu použít dřevěný palubkový obklad. Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
Pokud tomu správně rozumím, tak ty stěny budou celé v půdním prostoru, nebudou vystaveny dešti ani větru shora bude nad nimi nějaký strop (asi provedený ze stejného materiálu a zevnitř takto vytvořené místnosti bude palubkový obklad. Není mi jasné zda tam budou nějaká okna, nicméně předpokládám, že ta by byla oddělena od štítové stěny s oknem také vzduchovou mezerou. V zásadě tedy můžete použít na tepelnou izolaci jakýkoli dostatečně tuhý materiál, který se nebude deformovat vlastní vahou t.j.desky z pěnového polystyrénu, polyuretanu nebo polotuhé až tuhé desky minerální vaty. Jako nosnou konstrukci do níž budete desky vkládat by asi byly nejlepší dřevěné trámky či prkna. Pod palubky by bylo vhodné dát parotěsnou zábranu, nejlépe s Al fólií, přes ní vruty připevnit latě (otvory pro vruty zatěsnit nějakým pružným těsněním (možná kousek kompresní pásky (http://www.denbraven.cz/zateplovaci-systemy/0723-kompresni-paska-11-cz55.html) nebo vyplnit akrylátovým tmelem).
Prostor mezi latěmi může sloužit jako instalační mezera kudy se povedou elektroinstalace a pod. a latě také zajistí, že vruty nebo hřebíky, kterými budou přichyceny palubky neprorazí tu parotěsnou zábranu. Z vnější starny to můžete obložit v zásadě jakýmkoli materiálem, který nepropustí světlo (polystyrén světlem degraduje) a nepustí hlodavce a hmyz do vrstvy izolace (sádrokarton, dřevo nebo třeba vyřazené tiskové desky t.j. tenký Al plech, který mnoho tiskáren prodává za cenu odpadního hliníku). Ta vrstva izolace by měla být pro jistotu trochu odvětrána do půdního prostoru (neměla by být zcela vzduchotěsná). Já osobně bych asi volil desky minerální vaty (požární bezpečnost) a právě ty vyřazené tiskové desky na vnější stranu.
Nevím zda bude třeba tu místnost vytápět, pokud ano pak by měla být vrstva izolace nějakých 16 až 25cm silná podle toho čím topíte a jaké bude využití té místnosti.
Pokud budete potřebovat další upřesnění zavolejte nebo napište.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
tel.603731139
K.Murtinger@gmail.com
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk