Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.9.13 / dotaz č. 43099
Dobrý den, máme starou chalupu kameno-cihlové zdi bez izolace základu.Část domu je podsklepena a část ne.Jak udělat nové podlahy místo stavajících hliněných v místnosti nad sklepem a v místnosti bez podsklepení.Nějaká levná a dobrá varianta?Děkuji

Dobrý den,

třebaže na internetu ve vyhledávači pod heslem skladba podlahy najdete stovky odkazů na různá diskusní fóra obsahující odborné i amatérské rady, např.
http://dumachalupa.cz/forum/stropy-a-podlahy/skladba-podlahy-prizemy-rd-5617/ ,
nedomnívám se, že takovýto způsob korespondenčního projektování je vhodným prostředkem k zajištění bezvadné funkčnosti zamýšlené rekonstrukce.
Obecně je třeba u podlahy její skladbou a napojením na stykové konstrukce zajistit zejména statickou bezpečnost a hydroizolační a tepelně-izolační funkce. Statickou odolnost a hydroizolaci je nutno zajistit vždy. V případě, že se nejedná o rodinný dům určený k bydlení, ale o objekt určený k rodinné rekreaci, nejsou pro Vás požadavky na energetickou náročnost budov (tedy tepelně izolační vlastnosti) závazné, ani zvlášť zajímavé, nicméně je vhodné při této příležitosti zvážit, zda v budoucnu tam přece jen nebude někdo chtít trvale bydlet. Extrémně dobrou a levnou variantu pravděpodobně nikde nenajdete, možné skladby se budou většinou lišit jen v kvalitě použitých materiálů a tloušťkách podkladní vrstvy, armování, izolantu a potěru. Jejich optimalizaci s přihlédnutím k Vašim specifickým požadavkům Vám doporučuji konzultovat se zkušeným projektantem včetně detailů napojení a ošetření základů. Pro bezplatnou konzultaci některých konkrétních detailů Vám mohu doporučit sjednání osobní návštěvy v konzultačním středisku.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk