Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.10.13 / dotaz č. 43183
Dobrý den. Prosím o radu, jak vyřešit nejlépe problematiku balkónu při zateplování fasády.Balkón je umístěn v prvním patře řadového domku, je orientován na severozápad. Rozměry balkónu jsou délka 6m, šířka 0,8m, síla betonové desky je 0,2m. Spojení s budovou je provedeno ocelovými I nosníky 14cm,v počtu 6ks, mezi nimi je betonová deska,která se přímo dotýká venkovní zdi. Na tyto nosníky je namotováno ocelové zábradlí v celkové délce 30m, profilu jekl 2x6cm. Chci mít představu jaká je asi tepelná ztráta v kWh tohoto tělesa, stěna fasády je tvořena 30cm zdivem pórobetonu Siporex z roku l977. Povést zateplení, mi připadá téměř nemožné, zvažuji provést zbourání betonové části balkónu a v jedné třetině využít zbylé nosníky na konstrukci balkónu, která bude izolována od I nosníků a fasády, včetně roštové podlahy a zábradlí. Prosím o radu, jak provést izolaci mezi novou konstrukcí a I nosníky. Pokud by se našlo jiné řešení, budu velmi rád. Děkuji za váš názor i doporučení.
Dobrý den. Děkuji za Váš dotaz.
Zaizolování vyloženého balkonu lze provést obalením tepelnou izolací ze spodní, čelní a horní části balkonu. V případě přidání tepelné izolace v horní části je důležité, aby podlaha balkonu nebyla výš než podlaha uvnitř objektu. Na tepelnou izolaci doporučuji aplikovat bazénovou svařovanou fólii s přetažením na stěnu cca 15 – 20 cm. Na fólii doporučuji položit dlažbu do terčů.
Tepelnou ztrátu lze těžko určit. Ve Vašem případě se jedná o značný tepelný most způsobený vetknutím I nosníků do stávajícího obvodového zdiva (hloubka vetknutí může být téměř přes celou sílu zdiva).
Pokud by tepelný most měl být zásadně řešen, doporučuji odbourání celé konstrukce balkonu a vystavění přisazeného balkonu, který bude odizolován tepelnou izolací od stávajícího zdiva.
Konstrukce balkonu může být dřevěná na sloupech nebo kovová pozinkovaná.
Pokud byste volil variantu se zachováním stávající I krakorců, je nutné nosníky přeizolovat tepelnou izolací např. styrodur o tl. 8 – 10 cm a shora položit dřevěný rošt z modřínových palubovek. Problematické bude zakotvení zábradlí.
Ing. Josef Šťastný, poradce Energy Centre České Budějovice
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk