Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.10.13 / dotaz č. 43304
Dobrý den, zvažujeme, jakým způsobem provést zateplení stropu/podlahy neobývané půdy. Dům je kamenný, stropy jsou samotné hurdisky, které byly dříve zasypané plevami. Uvnitř domu předchozí majitel stropy snížil sádrokartonem, nepoužil žádnou izolaci ani folii. Tj. mezi sádrokartonem a hurdisky je asi 35cm prostoru. Kromě zateplování podlahy půdy shora zvažujeme,zda by bylo možné demontovat několik hurdisek a na sádrokarton nafoukat minerální izolaci a zda by to mělo efekt. Jaký způsob a jaký postup zateplení je pro takový dům nejvhodnější? Jaké vrstvy a v jakém pořadí bychom měli volit? Děkuji za odpověď.
Hezký den,

doporučuji prohlídku stavebním technikem (nebo jiným odborníkem) na místě a následně provést zateplení ze strany půdy (na podlahu půdy) a to dle požadavků ČSN 73 0540-2, kde je doporučeno jaký součinitel prostupu tepla musí nové zateplení splnit. Zároveň je vhodné provést výpočet tzv. bilance zkondenzované vlhkosti, aby bylo jisté, že navržená skladba zateplení je v pořádku a nebude zůstávat zkondenzovaná vlhkost ve stavební konstrukci a izolaci.

Jako tepelně izolační materiál můžete použít jak minerální vatu (není pochozí-nutno provést lávky což je nákladné), tak také polystyren (po tom se dá opatrně i chodit bez povrchové úpravy).

Vnitřní zateplení bych moc nedoporučoval s ohledem na nutnost použití parozábrany či provětrání.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk