Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.10.13 / dotaz č. 43394
Dobrý den,
mám postavený RD již před 25 lety z plynosilikátových bloků a síle obvodového zdiva 400 mm, omítnutý experlitovou omítkou, zděno na vzduchové mezery v maltě. Stropy a podlahy jsou odizolovány 4 cm polystyrénem.Prosím můžete mi poradit čím dodatečně odizolovat abych snížil náklady na topení (náklady za plyn s ohřevem vody 42000,-).Nepředpokládám splnění současných norem na tepelnou ochranu. Z estetického hlediska a členitosti stavby si nemohu dovolit např. polystyrén o síle 15 cm.Do 6 cm by to nebyl problém - jaká by v tomto případě byla úspora?. Okna budou nová s trojsklem.
Děkuji za odpověď
Hezký den,

jaká by mohla být úspora nákladů na vytápění lze zjistit pouze podrobným výpočtem dle platných norem. To by měl umět vypočítat projektant vytápění nebo jiný odborník (Energetický expert-auditor a pod.). To neodhadne bez znalosti stávajícího stavu ani odborník.

Bylo by rozhodně vhodné ale respektovat závaznou ČSN 73 0540-2, která předepisuje jaké tepelně technické parametry by obvodové konstrukce měly splnit.

Doporučuji kontaktovat projektanta vytápění, aby Vám vypočítal tepelné ztráty a zároveň navrhl zaregulování stávající otopné soustavy na nový stav po zateplení.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk