Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.10.13 / dotaz č. 43426
Dobry den, jako SVBj s 24 byty chceme instalovat na radiatory pomerove merice, k tomu nasledujici dotazy
- ruzne druhy radiatoru v dome /litinove, moderni plechove/ - je to problem z hlediska mereni a kde na techto radiatorech maji byt merice nainsatlovany?
Podle ceho se zohlednuji byty v prizemi /pod nimi sklepy bez vytapeni/ a take byty v poslednim patre, kde je pod sikmou taskovou strechou puda /zima stejna jako na ulici/
Diky za odpoved
Instalací poměrových měřičů tepla, jejich odečtem a vyhodnocováním, tj. rozúčtováním nákladů se zabývá řada specializovaných firem, doporučujeme proto, abyste se na ně obrátili se žádostí o nabídky na tyto služby. Pravidla rozúčtování upravuje vyhláška 372/2001, nyní je připravena její novela, která má platit od příštího roku.
Ideálně spravedlivé rozúčtování nákladů na vytápění lze provést pouze, jsou-li všechny byty vytápěny na stejnou teplotu, při rozdílných teplotách jsou poměry velmi složité: Snahou vlastníka domu by proto mělo být zajistit co nejlepší vyvážení otopné soustavy, aby nedocházelo k nerovnoměrnostem, a vytápění domu jako celek bylo úsporné. K této problematice doporučujeme následující článek http://vytapeni.tzb-info.cz/normy-a-pravni-predpisy-vytapeni/10344-pravidla-pro-rozuctovani-nakladu-na-teplo-pro-vytapeni-novela-vyhlasky-c-372-2001-sb.
Odpovídá:  Ing., CSc. Bohuslav Málek * - EKIS Praha, Seven tisk