Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.10.13 / dotaz č. 43463
Dobrý den,
měl bych k Vám dotaz ohledně zateplení pochozí půdy. Mám v plánu zateplit půdu. Podlaha je tvořena trámy. Na podlahu udělám trámový rošt do kterého vložím minerální vatu Knauf o síle 20cm o lambdě 0,044.Na takto položenou vatu dám paropropustnou folii a rošt zakryji fošnama mezi kterýma nechám 1-2 cm mezeru jako odvětrání.Na stránkách výrobců zateplovacích systémů se píše, že bych měl pod izolaci dát parotěsnou folii. Hledal jsem na Vašich stránkách k tomuto tématu odpovědi a našel jsem, že bych v případě trámového stropu neměl parotěsnou folii pod izolaci dávat. Můžete mi prosím zdělit, jaké složení bych měl zvolit?Zda s nebo bez parotěsné folie. Ještě doplním, že prostor který budu zateplovat je nad místnostma kde neni vysoká vlhkost (obývací pokoj,hala,ložnice). Předem děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den,
obecně problém kondenzace vzniká v místech konstrukce, kde se setká pronikající vlhkost s příliš nízkou teplotou a dosáhne rosného bodu a přemění se z plynného skupenství na kapalné (zkondenzuje). Vše je tedy otázka toho kolik a kam vlhkosti pustíte a jaká je v daném místě konstrukce, kde se vlhkost hromadí, teplota.

V případě, že použijete tepelnou izolaci na podlahu půdy, kde předpokládám teplotu blízkou venkovní teplotě, rosný bod bude někde v izolaci, což ještě nemusí být zásadní problém pokud bude mít možnost se zkondenzovaná vlhkost postupem času vypařit a nebude se v izolaci hromadit.

K Vašemu dotazu:
Na vatu položíte "paropropustnou" fólii, která bude sloužit jako pojistná hydroizolace. Tato fólie, byť je označována jako paropropustná, má stále násobně vyšší faktor difúzního odporu - tedy méně propouští vodní páru - než vata i než beton, záleží ale velmi na fólii, jako zvolíte. Může se Vám tedy stát, že Vám pod fólií začne významně kondenzovat pára (vznikne tzn. kondenzační zóna) a odpar nebude dostatečný.

Tím, že položíte pod vatu parotěsnou fólii, tedy fólii s velmi vysokým faktorem difúzního odporu, docílíte toho, že většina páry se Vám do kondenzační zóny pod druhou fólii vůbec nedostane. V případě, že bude tepelně izolační vrstva souvislá, teplota v místě konstrukce (pod vatou) bude natolik vysoká (blížící se interiéru), že pára nebude kondenzovat - problém nevzniká.

Z toho pohledu tedy doporučení:
- zamyslete se nad tím, zda určitě potřebujete pojistnou hydroizolaci, zda skutečně hrozí riziko napršení do prostoru půdy
- parotěsnou vrstvu pod izolaci použijte, náklady nejsou nijak vysoké

Popíši však případ, kdy může vzniknout problém i s parotěsem pod izolací, který mohl vést pisatele k názoru ji vynechat:
V případě, kdy by tepelnou izolací procházelo velké množství např. ocelových prvků, budou tvořit významné tepelné mosty, které způsobí to, že v místě styku tohoto prvku s parotěsnou fólii (pod izolací) bude nízká teplota, která s nahromaděnou vlhkostí pod fólii znamená masivní kondenzaci v daném místě.


Jak vidíte, nedá se tedy odpovědět jednoduše ano nebo ne, doufám, že jsem Vám poskytl dostatek informací, pro vyhodnocení Vašeho konkrétního případu.

Přeji hezký den
Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor
č. oprávnění 0997















Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk